2007-03-23

Sprit farligare än knark - igen

Ett team med respekterade forskare har tagit fram en tabell över olika drogers farlighet för att hjälpa lagstiftare att stifta bra lagar på området, baserat mer på vetenskap än tidigare klassificeringssystem. T.ex. var cannabis länge klassat som A eller B (jag minns inte just nu och bryr mig inte) med blev nyligen nerklassat till C - eftersom det inte är lika farligt som t.ex. heroin och därför heller inget större problem för samhället.

Tabellen rangordnar de olika substanserna efter tre kriterier, dels deras fysiska farlighet för användaren, dels hur sannolikt det är att man utvecklar ett beroende och slutligen hur drogen påverkar familjer, närområden och samhället i stort.

Inte helt oväntat kom heroin etta med en poäng på 2.7 (i ett helt arbiträrt system), kokain tvåa på 2.3. Alkohol kvalade in som femte farligaste drogen, strax under två.

Cannabis då? Någonstans i mitten säger artikeln i the Guardian, mer förvånande är kanske att ecstasy och LSD hamnar absolut längst ner i tabellen över drogers farlighet.

Kanske en artikel för Sveriges sämsta politiker, Birgitta Rydberg, att läsa? Fast nej, hon kommer nog avfärda deras resultat med att forskarna tillhör en världsomspännande drogliberaliseringskonspiration som vill ha heroin i dricksvattnet och injicera amfetamin i spädbarn.


Fuck you, Birgitta.

1 kommentar:

Oscar Wolf sa...

http://blogg.passagen.se/oscarwolf/entry/den_bekv%C3%A4ma_sanningen_som_inte

Där har du några grafer man kan titta på och förundras över :)