2007-05-15

Ren bullshit att någon bryr sig om tecknet

Jag läste just rapporteringen i SvD om segraren i Schlager-EM från Serbien. Tydligen har hennes körsångerska gjort en trefingersgest som kan, om man letar fel och brister och rasism och nåt att skriva om, ge associationer till Milosevic.

Det som är mest märkligt är att SvD säger: "Ett uttryck för nationalism, tycker vissa."

Notera plural på vissa. Läser vi vidare märker vi: "–Trefingertecknet väcker känslor från kriget. Det bara schlager, men nationalistiskt ändå. Att Serbien vann säger jag inget om, men de gjorde det för att alla forna Sovjet- och Jugoslavienländer röstade på dem, säger Bakir Prlja, ordförande i Bosniska Hercegovinska riksförbundet i Sverige."

Det är alltså EN person i SVERIGE som reagerat. Han nämner inte att någon annan reagerat, sen gnäller han om att de bara vunnit för att folk som bor där röstat på dem. Oj, nån är sur OCH blandar SJÄLV in politik i frågan för att smolka segern.

Väldigt svenskt. Kul att integrationen går bra ibland!

Eller nåt. Hur som helst verkar det här faktiskt vara något, om man läser vidare i SvDs artikel, som bara personer i Sverige reagerat på och / eller brytt sig om. Notera citatet från artikeln:
"När SvD talar med Manuela Persson ska hennes redaktion strax förbereda dagens sändning. Där kommer den svenska rapporteringen om trefingertecknet att nämnas, men det är oklart hur stor nyheten blir."

Förmodligen mycket liten. Och då är det alltså rapportering i svensk radio vi pratar om. Är det nån som hört efter om det finns reaktioner på det här i verkligheten utanför Sverige?

Samma person nämner: "–Det har blivit mer som ett victorytecken. Vanligt folk och unga förknippar det inte med kriget och Miloševic längre"

Värt att nämna kan också vara "vanligt folk och unga i Serbien". Att folk som flytt till Sverige kanske fortfarande associerar det med något annat än vad dessa gör är inte konstigt.

Ickenyhet. Ren rasism, kan man nästan tycka, den svenska pressens patetiska försök att sota ner segern. All bullshit om svågerpolitik och ditten datten.

Sanningen är denna: the Arks låt var inte bra. Jag har tyckt det hela tiden och jag har inte varit imponerad av Ola Salos image och framtoning på scen. Men framför allt var låten inte bra, kanske till och med riktigt dålig. Ompa-dompa-dompa. Om tävlingen är dynga så är Olas låt inte mycket mer.

Att Serbien vinner är bra. Att en låt utan löjliga gimmicks vann är bra. Om nu bara Nederländerna kunde skriva och sjunga en riktigt bra låt så vi kunde få en final i Amsterdam också!

Och nu kanske det börjar bli dags att faktiskt lyssna på segrarlåten?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. En bosnisk muslim klagar på att en serbisk sångare kanske gjorde ett serbiskt victory-tecken är löjligt (en viss likhet med Nogger Black). Att sen SvD tar upp det är patetiskt. Skärpning SvD!

Anonym sa...

De tre fingrarna står för: I Faderns, Sonens och den heliga Andens namn och är ett segertecken för oss precis som 2 fingrar är ett segertecken för andra. Inget som helst rasistiskt i det om du frågar mig. Det är precis som om någon skulle bli upprörd över att se en svensk flagga i tv, för det händer ju faktiskt att rasister/nazister här i Sverige går omkring med svenska flaggor!

Bakir Prlja är en herre som ropar skandal så fort nånting bra händer det serbiska folket. Så sent som i februari ville han att en konsert med Serbiens största stjärna skulle förbjudas då han ansåg att hon hade blod på sina händer. Hade man i Sverige ansett att hon var krigsförbrytare hade hon nog inte fått visum. Han gjorde en höna av en fjäder, vilket bl.a ledde till bombhot mot konserten.

Det här med de tre fingrarna hade ingen ens reagerat på om Serbien inte vunnit. Det är mest bosniska muslimer och albaner som inte kan unna Serbien något så fantastiskt för att de ser alla serber som mördare, trots att de själva under kriget inte var mkt bättre.

Prlja är, ursäkta uttrycket, en media-hora som ni kommer se i tv och tidningar flera gånger så fort han anser att en serb har gjort något fel! Han vill synas och förstöra allt fint som kan tänkas hända Serbien och dess folk, that's it!

Vi ses i Belgrad 2008 för den största fest Europa skådat! ;)

Anonym sa...

En rolig detalj är att tecknet också är en efterkrigstida variant av segerhälsningen skapad på 70-talet i tyskland.

läs mer på
http://sv.metapedia.org/wiki/Motst%C3%A5ndsh%C3%A4lsningen

Anonym sa...

Syns att det är serber som kladdat på. Faktum är att tre fingrar och de fyra C användes vid Bosnien och Kosovo kriget. Inte konstigt att folk tar åt sig då. Låten var jättebra och de förtjänade att vinna. Men den serbiska befolkningen kommer aldrig att lära sig. De kommer alltid att stå för det primitiva. Snart är de mindre än albanien och nu när Montenegro är självständigt har Serbien ingeting kvar. Hade kusterna förut.

Varför tror ni alla Balkan länder drog sig från Serbien?

Hade velat se Serberna med de tecknen eller flaggan i Bosnien tex om ni säger att det inte betyder ngt. Det är bara dumma svenskar som inte förstår sig på ngt och inte vill lära sig och än idag vet inte vad som hände i Europa 92-95. Patetiskt jag vet!

Anonym sa...

Alla de människorna som kommer från det forna Yugoslavien vet mycket väl vad trefinger tecknet samt fyra s (c i det kyrilliska alfabetet)som man kunde se på den serbiska flaggan betyder. Jag kommer från Bosnien och tycker att rätt låt vann,men tycker också att det var onödigt och förolämpande för alla (kroatiska samt bosniska)krigsoffer att göra trefinger tecknet. Även idag kan man se på sönderbombade hus i Bosnien fyra s ritade på huset,markering serberna lämnade efter sig efter att ha plundrat, dödat och brännt städer och byar i Bosnien under kriget, och trefingertecknet är vida känd bland oss från balkan och representerar precis samma sak som de fyra s:en som fanns på den serbiska flaggan. Och att se de här nationalistiska tecknen på TV under ESC, känns hemskt, alltså är de beredda att göra samma sak igen. Om de tycker att detta är helt ok, då tycker de säkert att det är ok att starta kriget igen och att det var helt ok att döda alla de här människorna under kriget. Detta ger mig mardrömar för så länge det finns såna som tycker att det är helt ok, så länge kommer det att finnas risk att de starta kriget igen och att drömmen om den stora Serbien väcks till liv igen.

Anonym sa...

Serberna är duktiga på att stjäla, låten är en plagiat av den albanska "Ndarja".

http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,1068218,00.html

Först börjar de med krig och elände, sen snor de folks land och låtar. Trefingertecket är sen symbol för primitiv, serbnationalistisk och serbortodox fanatsim som inte hör hemma i Europa.

The Lava Eater sa...

Är det bara en massa exilbalkaner som skriver här? De rasistiska tongångarna är starka, felet med Serbien och serber verkar vara att de just är serber.

"Syns att det är serber som kladdat på."

"Men den serbiska befolkningen kommer aldrig att lära sig. De kommer alltid att stå för det primitiva."

"Serberna är duktiga på att stjäla, låten är en plagiat av den albanska "Ndarja"."

Rasismen går åt andra hållet också:
"Han vill synas och förstöra allt fint som kan tänkas hända Serbien och dess folk, that's it!"

Serbien och dess folk, serberna är problemet.

Fel, gott folk, det är NI som är problemet, serber, albaner, kroater, who gives a fuck? YOU DO!

Det är samma visa med många etniska minoriteter i Sverige, ett extremt fokus på vilket folk man tillhör, man är kurd, man är serb, man är syrier, man är libanes, man är kroat. Allt var nån annans fel under kriget, ett krig som snart kommer vara så långt borta att allt som sägs om det kan vara både sant och falskt - jag tänker inte sätta mig in i det. Återigen - det är bara folk i Sverige som verkar bry sig.

Sluta kalla er serber och kroater och annat och tänk efter vad ni är först och främst - människor. Om ni fortsätter vara fixerade vid det förgångna, hur orättvist och hemskt det förgångna än var, hur många hemska brott som än inte sonats, då kan ni aldrig hamna "ovanför det".

Och skärp er med anklagelser om att serber är bra på att stjäla - är det alltså så att (sd) och andra rasister har rätt enligt vissa här att folk från balkan har svårt att skilja på mitt och ditt?

Sverige, Norge, Danmark och Finland har mördat sig genom varandras historia. Lösningen är INTE att slutgiltigt komma fram till vem som hade mest fel - lösningen är att samarbeta och skapa förutsättningar för tillväxt.

Och i det kanske ingår att inte göra provokativa gester, sure. Men i det ingår även yttrandefrihet.

Lycka till, medmänniskor.

The Lava Eater sa...

Dessutom, den som kom med stöldanklagelsen:

"– Hittills har vi inte fått in en formell anmälan, säger Kjell Ekholm."

Tills de fått in en formell anmälan och fällts, vad är de då? Oskyldiga. Fast så gjorde ju inte du, du tog en artikel i Aftonbladet, tog den som fakta och dömde ett helt folk. Jag är väldigt besviken. Att människor om och om igen visar sig vara rasister...

Jovana sa...

Precis! Tre fingrar har ingenting med Milosevic och kriget att göra...Jag tror att den här "skandalen" aldrig skulle hända om Sverige kom i top 10...varför måste svenskar vara så dåliga förlorare?? Lägg av....

The Lava Eater sa...

Svenskar är ingenting. Jag t.ex. skiter fullständigt i att Sverige förlorat och jag tycker inte vår låt var bra. Du gör också misstaget att vara rasistisk i ditt tänkande, att ett beteende har med nationalitet att göra och att man kan generalisera. Jag gör det också, jag svär mig inte fri - men svenskar är inte dåliga förlorare, snarare schlagerbögar i så fall.

Anonym sa...

Jag har aldrig nånsin skrivit att serberna var helt oskyldiga i kriget och det skulle aldrig falla mig in. Dock har vi blivit beskyllda för mkt och målats upp som det mest brutala folket som vandrar på denna jord. Som serb blir jag väldigt ledsen när jag hör såna anklagelser. Mina släktingar dog också under kriget, jag själv klarade mig med nöd och näppe från att bli träffad av en granat. Hade de tre fingrarna och CCCC stått för kriget så hade nog knappast jag själv varit så stolt över att visa upp det, men det är jag! Dessutom användes de långt innan bosnien- och kosovokriget.

De tre fingrarna har, som jag tidigare skrev, en religiös innebörd och CCCC står för Samo Sloga Srbina Spasava = endast sammanhållning räddar serberna. Nån som känner sig kränkt?

Dessutom har det flera gånger i efterhand bevisats (i utomstående länders media och även i dokumentärer från USA, som ju bombade oss) att Bosnien, Kroatien och Albanien gjort allt som står i deras makt för att provocera Serbien så att USA och NATO skulle ha anledning nog att anfalla oss. Dessa anledningar de fick visade sig i efterhand vara felaktiga, men tack för den när halva landet är sönderbombat!

Hur som helst...nu borde inte detta ha med politik och historia att göra. Det handlar om Eurovision, en MUSIKtävling. Varför blanda in politik? Kan man inte i alla fall försöka komma över allt som hände och gå vidare? Nej, det tycker tydligen inte Prlja, som för andra gången på kort tid ska blanda in kriget i ett evenemang som istället för att splittra borde kunna förena Europa.

Det va nån som skrev att h*n hade velat se serberna med flaggan och tecknet i Bosnien. Ja du, jag tar aldrig av mig mitt halsband med den tvåhövdade örnen och korset med CCCC och jag är aldrig sen med att slänga upp mina 3 fingrar när vi t.ex. vinner Eurovision. Jag har muslimska kompisar både här i Sverige och nere i Bosnien...INGEN BRYR SIG!! De som bryr sig är (enligt mig) trångsynta idioter, som inte ens vill försöka sig på att komma överrens med serber.

The Lava Eater sa...

Men sammanhållningen kommer inte fungera. Du dikterar nu att man ska hålla samman baserat på nationalitet, inte på något annat - dvs serber ska hålla samman för att klara sig. Eller menar du en mer global sammanhållning? För jag kommer ju knappast börja vifta med den serbiska flaggan. Man kan ju konstatera att splittringen måste vara ringa då det var grannländerna som röstade 12:or bland annat. Jaja.

Problemet är delvis nationalism, att man är för fixerad vid symbolerna - detta går åt bägge hållen, du måste ha din halskedja och din fingersymbol, det är viktigare än den som eventuellt blir provocerad. Den som blir provocerad gör också bort sig som låter tre fingrar diktera dennes beteende.

Hade hon hållit upp tre andra godtyckliga fingrar hade inget hänt. Man väljer sin reaktion, faktiskt. Kramas mer.

Vilka ska på balkan beat box?

Anonym sa...

Nja, jag bara översatte CCCC :)
Föreningen jag säger att Eurovision skulle kunna stå för gäller väl snarare hela Europa. Inte så att alla ska gå omkring med Serbiska flaggor (vilket i för sig hade varit väldigt trevligt ;) ), men på så sätt att alla lär sig respektera varandra och leva tillsammans. Balkanländerna med varandra, västeuropa med östeuropa osv. Kramas mer som du säger!

Angående röstningen och 12orna vi fick från grannländerna så tycker jag bara att det backar upp det jag skrev innan. Människorna där nere bryr sig inte! De som blir mest upprörda är de bosniska muslimerna i Sverige. Varför vet jag inte, men det är i alla fall så det framstår!

Vad gäller mitt halsband så använder jag det mest för att det var en gåva från min far. Jag har inte på mig det för att provocera utan för att det betyder mkt för MIG. En av mina bästa vänner är bosnisk muslim och hon har alltid på sig sitt halsband med stjärnan och halvmånen, men vi kommer överrens och trivs bra ihop ändå!

Balkan beat box? Har jag missat nåt?