2007-06-28

Obehagligt för föräldrarna

I media kan man idag läsa om en ung man som filmat kollobarn nakna i ett omklädningsrum... eller i en bastu. Oklart eftersom DNs och SvDs storys går isär om händelseförloppet. Och om hur gammal ledaren var. När jag tänker efter börjar jag undra om artiklarna handlar om samma händelse eftersom förövaren i den ena är i "övre 20-årsåldern" och i den andra helt enkelt 20 år. I den ene upptäcker barnen sig själva på en dator i bastun (det verkar inte trovärdigt för vem är så puckad att de tar in en dator i bastun?) och i den andra storyn upptäcker andra ledare att det finns en webbkamera i omklädningsrummet.

Men men. Händelsen är ju obehaglig, minst sagt, för alla föräldrarna. Här kan man nog trösta sig med att det var nog det det var. Förövaren kanske var tidigt i sin karriär och hade inte gått vidare. Med övergrepp alltså.

Min främsta kommentar är egentligen att en kontroll av alla som jobbar med barn endast kan leda till att man stoppar dem som redan är straffade och upptäckta. Det är alltså en väldigt falsk trygghet denna kontroll ger, det innebär dock inte att vi ska sluta göra den - det finns ingen anledning i världen att en dömd pedofil t.ex. ska få arbeta med barn. Tanken är helt absurd.

Det vi måste ha är ett tänk kring barn och hur man tar hand om dem som gör att man tidigt upptäcker sådana som begår övergrepp och liknande. Ett steg är öppenhet och insyn - att man alltid kan kliva in i det där omklädningsrummet och ta en titt om man så önskar. Att man närsomhelst kan ta kontakt och dyka upp där ens barn är och ta en koll.

Men annars är det tyvärr så att OM du inte har total uppsikt över ditt barn 24 av dygnets timmar, så kan du inte vara trygg. Något kan hända barnet.

Och i det sammanhanget skulle jag vara jävligt nöjd om det som hänt var att ungen blivit filmad i en bastu. Jag hoppas verkligen att inget värre har hänt.

Gör inte kidsen nervösa nu - fel reaktion hos ett päron nu (det är inte föräldrarna som är problemet) kan ge dem problem att vara näck med andra människor för lång tid framöver. Själv är jag lite av åsikten att om alla gick näck skulle behovet av att filma andra näck i smyg liksom försvinna. Nu är vi inte där men att stressa upp kidsen om att det i vilken bastu som helst kan finnas en kamera kan inte vara bra. Inte heller om att det lurar pedofiler överallt - för det gör det inte.

Och inget test och ingen kontroll kan heller garantera detta - så man måste försöka acceptera situationen.

Och dude, du som filmade: jag hoppas du får cancer. Du sabbar för alla, föräldrar, barn, väldigt många personer är nu oerhört stressade och pressade på grund av det du gjort. Sök hjälp, du behöver terapi.

1 kommentar:

Antikristen sa...

Tja, frågan är om polisen är pedofiler med. En polischef i Texas ville för nåt år sen få till stånd en lag som skulle tvinga alla att ha övervakningskameror I sina hem, i ALLA rum, inkl sovrum och badrum och ur alla vinklar. Motiveringen var som vanligt "den som inte har något att dölja..."

Sen tycker jag inte att man ska hålla den här kolloledaren som nåt slags frontfigur för alla pedofiler, iom att det är extremt långt från sanningen.

Men jag förstår att media vill frammana en bild av pedofiler som mest kvalar in på den pseudovetenskapliga bullshit som man främst finner i program som CSI när det är nån "child molester" med i storyn.

Sen är det ju fruktansvärt bekvämt att bara kunna motivera vilka ingrepp som helst mot en person, mot samhället mot friheten med "men tänk på barnen"...