2008-01-30

UFC 81 förhandstitt och tips

Det är inte långt mellan galorna nu. Det känns som igår då man fick lida igenom den förste svenskens debut i UFC och redan på lördag har vi en ny titelmatch och en ny gala från UFC. Däremellan har UFC hunnit prestera en Fight Night också - som jag delvis ignorerade. Jag har sett den men brydde mig inte så mycket fast det fanns ett par kvalitativa matcher på cardet. Det är inte dåligt med mycket MMA, bara bra - men det kan vara svårt att orka arrangera det hela som ett roligt "event" med vänner och bekanta om det ska vara varje vecka. Jaja - trevliga problem, som man brukar säga.

En sak jag funderat på är graderingen av förväntningar som jag använder mig av. Vad är egentligen skillnaden mellan en femma och en fyra? En etta och en tvåa? Jag överger därför de graderingarna som ett test den här gången och väljer en tregradig skala med definitioner:
1. Matchen kommer vara tråkig och / eller är helt onödig (såsom den ryktade Jardine vs Liddell 2 som tydligen ska vara nästa match för Jardine).
2. En match som inte är dålig men som jag inte har några speciella förväntningar på eller helt enkelt är osäker på vad det kan bli för slags match - men jag vill se den.
3. En match jag verkligen vill se och som kan bli fight of the night / year. Ett krig, eller med en specifik fighter som jag alltid vill se matcher med (Anderson Silva, BJ Penn, Rampage etc etc etc).

Jag tänker tillämpa det på den här förhandstitten och så får vi se om det blir nån ordning. Eller?

Tim Sylvia Vs. Antonio Rodrigo Nogueira

Ytterligare en interimtitel. Usch. UFC förnekar fortfarande att det ens existerar en kontrovers med Randy Coutoure men ändå ställer man till en interimtitelmatch med två contenders - faktum är att UFC förnekar existensen av Randy Coutoure i allt sitt material, helt typiskt deras sätt att agera. Jag menar, de har inte heller nämnt att John McCarthy slutat döma (han har gått i pension), han bara upphörde att existera i etern plötsligt. Detta måste upphöra.

Det sagt, vad tycker jag om matchen? Det är inte helt ologiskt att Nogueira får en chans - fast han har bara en match i UFC och i den höll han på att dö. Jag tror inte Tim Sylvia kommer vara lika släpphänt som Heath Herring ifall han sätter en spark eller ett slag och Nogueira går ner. Tim Sylvia skulle rimligtvis ha fått en contendermatch mot något annat motstånd om Nog vs Randy blivit av och nu tar man det man har, Tim är något man kan marknadsföra (viktigaste faktorn) och Nog är ett kompetent motstånd på allra högsta nivå.

Hur kommer matchen yttra sig? Tja, man brukar snacka mycket om Tim Sylvias boxning och det har även jag gjort. Jag trodde han skulle ta Randy med sin långa jabb och sin killerinstinkt. Men han har förstås ingen sån instinkt sen han slutat med steroiderna och därför har vi fått lida igenom obehagliga matcher som Sylvia - Arlovski 3 och Sylvia - Monson. Nogueira är en stor man och en mycket kompetent boxare känd för att träna med det kubanska landslaget i boxning. Nuförtiden tror jag det är så att han tränar med Black Team, dvs Anderson Silva. Den killen kan ju slåss.

Tim Sylvia såg i slutet av matchen mot Brandon Vera litegrann ut som besten som köttade sönder motstånd under sin första del av UFC-karriären. Nogueira är dock inte det motståndet utan ett par klasser bättre. Många säger att Nog är skadad av alla krig - men så såg det ju inte ut mot Josh Barnett i Pride senast. Risken finns att Nog försöker ligga i guard och jobba på subs med resultat att Tim reser sig och slår honom i ansiktet med döden som resultat. Men kanske blir det mest en boxningsmatch till fots eftersom Nogueira faktiskt inte har brottarnedtagningar och utan dem tror jag faktiskt inte att man tar ner Sylvia. Och om han försöker dra ner Tim på marken i guard så tror jag det går åt helvete. Men på fötterna tror jag Nog kan förvirra Tim med riktig boxning där Tims enda vapen är en lång jabb - åtminstone om han får sitt förtroende krossat av några hårda slag i början av matchen. Tims största motståndare är Tim själv.

Jag tror Nogueira vinner på TKO. Mina förväntingar är en tvåa (jag vill se matchen men dreglar inte då vare sig Nog eller Tim är mina favoriter).

Frank Mir Vs. Brock Lesnar

Brock. Vad i helvete är Brock för ett jävla namn? Sökte på nätet och fick svaret: Brock är ett annat ord för... (drum roll) GRÄVLING! Brock Lesnar ser inte ut som en grävling, snarare som ett freak of nature. Brock är okänd för oss men är känd i USA efter att ha "fightats" i WWE - vilket förstås lett till hån nu då han satsar på MMA. Vad man kan glömma då är att hans record som amatörbrottare är något i stil med 198-3 i ett land där amatörbrottning är for realsies. Antal människor som är bra på brottning och som nåt framgång i MMA: en miljon. Så han har en grym brottarbakgrund att stå på - men MMA är lite mer än bara brottning. Han har en professionell match mot en koreansk tomatburk som han vann utan att egentligen behöva visa någonting. I sin andra match ställs han nu mot en fd tungviktsmästare som är ganska duktig på den andra grundkonsten man måste kunna för att lyckas i MMA - BJJ / grappling. Frank Mir är en tungviktsgrapplingwizard som vunnit på bisarra submissions och benbrytande grepp, i övrigt mest känd för att ha sämre kondis än mig och för att ha kört motorcykel, kraschat, krossat lårbenet och efter återkomsten varit sugdålig. Eller? Han har sett lite bättre ut för varje match... kanske.

Hur som helst, jag anser ju att det är fem tekniker man ska kunna, boxning, brottning, muay thai, judo och bjj för att lyckas i MMA - kan någon av de här mer än sin grund? Tveksamt. Mir har en TKO-vinst över en fighter med minst lika dålig bensintank som han själv och Lesnar vet vi nästan ingenting om. Lesnar tar dock MMA på allvar och för Mir handlar det om att verkligen ta sin karriär på allvar nu om han ska komma någon vart.

Hur kommer matchen se ut? Min förutsägelse: klockan ringer, Lesnar rusar ut, tar tag i Mir, lyfter honom över huvudet och sliter hans kropp i två stycken och skriker som en galen gorilla medans Mirs inälvor spiller ut över hans huvud. Lesnar by dismemberment. Jag är allvarlig, jag tror Lesnar är på riktigt. Jag sätter en trea i förväntning, jag vill veta hur det går!

Jeremy Horn Vs. Nate Marquardt

Både Jeremy Horn och Nate the Great har producerat snoozefests till matcher i sin karriär. Horn ersätter originalmotståndaren på kort varsel och Nate slogs senast mot Anderson Silva - en match som nästan ledde till hans död (i min bok där död = hårt knockad). Jag tror den här matchen kommer vara ganska tråkig. Horn menar att hans främsta styrka (inför Liddellmatchen) är hans defensiv. Kul. Nate är taktisk och stark men har inte precis flashat saker som gör att det vattnas i munnen på en. Ska han ta sig upp till en titelmatch igen måste han nog faktiskt göra det. Jag tror Nate på decision, Horns enda möjlighet är submission och jag tror Nate är för bra för det. Mina förväntingar... en etta. Tråkigaste matchen på cardet?

Ricardo Almeida Vs. Alan Belcher

Ricardo Almeidas senaste match var för... fyra år sedan. Då slog han Ryo Chonan på decision i Pride. Innan det slogs han mot Nate Marquardt varpå följande scen utspelade sig i ringen. Det som händer är att Almeida vinner på giljotin men inte släpper när Nate klappar ELLER när domaren bryter - han passar också på att räcka ut tungan till kameran i ett utslag av unik dumhet. Nate reagerar med att slå Almeida i ansiktet för tilltaget efter klockan - inte heller intelligent. Renzo Gracie slår alla i dumhet och sparkar Nate Marquardt i ansiktet för det tilltaget. Ingen inblandad borde ha fått fajtats på ett tag efter det.Almeida är en duktig fighter som alltså tränar med Renzo Gracie. Varför har han inte fightats på fyra år? Jag vet inte och jag orkar inte ta reda på det heller. Hans motståndare, Alan Belcher, är en kille jag gillar. Han har en tendens att fightas med "ansiktet först" vilket kommer leda till svårigheter att lösa Sudoku på ålderdomshemmet. Han är dock en kompetent fighter med subs och bra standup. En fight jag vill se och som jag tror Belcher vinner på ringrost. Eller OK, TKO. Förväntningar... en tre! Jag gillar Belcher och jag vill se Almeida fightas - han borde liksom vara bra. Givet hans ringrost kan det bli helt otroligt våldsamt.

Gleison Tibau Vs. Tyson Griffin

En match med Tyson Griffin? Wow. Mina förväntningar är en fyra på en tregradig skala. Har egentligen Tyson Griffin gjort en dålig match? Svaret är nej. Han har förmodligen cashat in ungefär 120 000 dollar på sina tre senaste matcher i fight of the night-bonusar. Det är lönsamt att vara underhållande! Gleison då, hans motstånd? Ytterligare en fighter jag sett live i London och då dominerade han FULLSTÄNDIGT engelsmannen Terry Etim som helt enkelt inte kunde ta sig någonvart alls. Jag räknar med kaosbrottning och psykograpppling. Vem vinner? Det är nästan omöjligt att sia om. Det här blir nog fight of the night oavsett - jag kommer gå med min boy Tyson, jag vill se honom fightas om en titel med BJ Penn... Tyson på decision - men inte den typ där man tänker "helvete, en kvarts mögfighting" utan mer "Jesus, har de hållit på i en KVART nu?"

Chris Lytle Vs. Kyle Bradley

Nu börjar det bli lite undercard men jag slänger in lite åsikter... den här matchen t.ex. har jag inga åsikter om. Chris har dock börja pusha the pace lite, vilket typ fler och fler fighters börjar förstå - vinn eller förlora, push the pace och du får stanna i UFC, du får fans och du kan tjäna pengar på sponsorer. Ligg och be och förlora eller vinn och alla hatar dig. Hans motstånd är mindre erfaret och detta är hans UFC-debut. Det kan gå åt endera hållet då, antingen för stressad eller perfekt taggad. Jag tror dock på Lytle, han är nog på väg upp igen med sin nyfunna aggressivitet. Lytle på sub, förväntningar en tvåa.

Marvin Eastman Vs. Terry Martin

Bang bang bang. Det är vad jag tror den här matchen kan handla om. Marvin kommer tillbaka i 185 lbs-divisionen efter sin förlust mot Rampage. Han hade sen något slags ögonproblem om jag inte minns fel som hållit honom borta från matcher ett tag och detta är alltså hans nydebut. Marvin var ungefär 10 cm kortare än Rampage såg det ut som i deras match så den här viktklassen borde passa honom bättre. Terry Martin rev nya rövhål på Salaverry och Jorge Rivera innan han mötte Chris Leben som helt enkelt är mycket svår att knocka. Terry körde då lite brottarbas och tog ner Leben. På marken gjorde han... ingenting. Sen blev han superknockad efter att ha gjort en Sergei Kharitonov-imitation och bett om att bli slagen i ansiktet. Leben tackade ja och vann en match han höll på att förlora. Hur går det här? Jag gillar Marvins chanser, han är ju en bra fighter i grunden, stark och aggressiv. Med det smeknamnet måste man vinna - Marvin "The Beastman" Eastman. Marvin på TKO, förväntingar en tvåa.

Resten av matcherna består av David Heath Vs. Tim Boetsch och Keita Nakamura Vs. Rob Emerson. De bryr jag mig inte alls om. De får överraska mig med vad de har att erbjuda!

1 kommentar:

Arwen sa...

Haha. Två saker skrämmer mig med det här inlägget. Det första är att jag faktiskt läste igenom hela, trots att jag inte vet vilka det handlar om, det andra är att jag faktiskt fattade typ allt, till och med förkortningarna. Jag måste nog åka in till stan och köpa mig en rosa barbiedocka och försöka bli mer flickig.