2005-11-15

Att bibehålla disciplinen

Jag är en crazy cat, det vet alla. Jag ska dela med mig av lite "knäppa" grejer.

Varje vecka tar jag en bild på mig själv framifrån och från sidan för att kunna se över längre tid om min träning och kosthållning ger resultat. Tanken är liksom att jag efter ett antal månader ska kunna ta fram bilderna och säga "wow".

Jag väger mig en gång i veckan och noterar vikten i ett excelark med en kurva över vikten och den "planerade" viktminskningen (ett halvt kilo i veckan) så att jag kan följa trenderna.

Sanningen är dock att jag väger mig ungefär - varje dag. Lite som folk med anorexia förutom att jag inte har anorexia utan bara är en viktjunkie i perioder. Hur som helst har jag insett att det här motverkar syftet, där syftet är att "komma i form" på ett brottarplan (jag tränar ju shootfighting) och att bli av med Sveriges fulaste ölmage (nej, inte på långa vägar är den Sveriges fulaste) och att äta mindre crap och må bättre.

Varför motverkas syftet av att jag följer min utveckling? Därför att så fort jag gått ner ett par kilo så fylls min kropp av glada endorfiner och dopaminer som hyllar min framgång och skadeskjuter min disciplin! Att väga sig, som jag gör, varje dag ger dessutom en bisarrt detaljerad bild av viktminskning och viktökning över en dag och beroende på vad man ätit och om man bajsat osv. Det är skadligt i längden.

Därför är min nya giv att jag ska ta de där bilderna jag nämnt (och som kanske kommer publiceras här, no less) en gång i veckan men inte titta på dem, något jag redan misslyckats med men jag såg så jäkla slim ut på gymmet att jag var tvungen att kika...

Hur som helst. Jag tänker heller inte väga mig, har faktiskt stoppat undan vågen av det skälet, för att motverka glädjeskutten som uppstår när man kliver ner under 77 kg pga vätskebrist. Jag kan dessutom inte väga mig nu med vettiga resultat eftersom jag försöker träna en hel del. Muskler väger som bekant mer än fett och resultatet kan ju bli en moralsänkande vikthöjning och sånt kan ju förstöra alltihop.

Given är alltså: fyra mål mat om dagen, lättare träning varje dag (30-45 min low impact svett-träning) samt verkligen verkligen försöka komma iväg på ALLA shootfightingpass!

Rapport kommer om resultatet. Hur länge ska jag försöka hålla det här? En vecka. Inte en månad, inte ett kvartal, inte ett halvår - en vecka säger jag! Man måste börja och man måste sätta upp nåbara mål. En vecka är nåbart.

Inga kommentarer: