2008-02-27

UFC 82: Heart of a Champion förhandstitt

Ytterligare en UFC-gala på gång där vi dessutom kommer få njuta av att slippa höra att "Mickeys" är den officiella ölen för UFC - på söndag är det Bud Light som gäller, UFCs nya jättesponsor. Fantastiskt. Elite XC (konkurrerande organisation) passade på att samma dag annonsera att de ska köra sina galor på CBS. Vilket är bäst? Gissa. Men men, en kvalitetsgala har vi framför oss med en av MMA-historiens mest relevanta matcher, en unifikationsfight mellan Dan Henderson (PRIDE-champ) och Anderson Silva.

Den här galan innehåller dessutom den ANDRA svenska debuten i UFC under 2008. Den förra var en besvikelse för mig både känslomässigt och ekonomiskt (jag hade satsat pengar på Per Eklund - ett misstag) och framför allt estetiskt. Bielkheden har dock kanske lite mer vana från den stora scenen i och med att han fightats i Pride tidigare och dessutom mot Mitsuhiro Ishida, en jäkligt game motståndare med en stil som inte är helt olik Bielkhedens motståndare i UFC, Diego Sanchez. Dvs "pressure pressure pressure" för att citera BJ Penn. Han förlorade en trälig match och vi kan bara hoppas att det går hans väg i den här matchen!

Utöver det en titelmatch och sen en uppsjö av intressanta matchups mellan fighters som man vill se. Vad sägs om att get to it?

Anderson Silva Vs. Dan Henderson

Relevant. Det är nog det ord som bäst sammanfattar titelmatchen mellan Dan Henderson och Anderson Silva, det är en av de mest relevanta matcherna på länge, kanske i hela MMA-historien. Jag tycker den, nu, rankar däruppe bland drömmatcherna Quinton vs Chuck och Chuck vs Wandy. Det finns många drömmatcher man pratat om men nu, i nuläget, utan romantiska drömmar om det som varit i Pride och UFC tidigare, så är detta den ballaste matchen.

Av de två får jag nog argumentera för att Dan Henderson mött mer kompetent eller åtminstone känt motstånd och de han förlorat mot har varit riktiga toppnamn, Wanderlei Silva, Nogueira-bröderna, Ricardo Arona, Quinton Jackson och Kazuo Misaki. Den sistnämnde är kanske inte så känd men jag är ett fan, ett stort fan, av japanen.

Anderson Silva å sin sida har förluster mot Yushin Okami (diskvalificering), Luiz Azeredo, Daiju Takase och den legendariska förlusten mot Ryo Chonan där han åkte på en flygande scissor heel hook i slutet av matchen och var tvungen att klappa. Så om man tittar på förluster så har Anderson förluster mot inte så kända och / eller bra motståndare. Den senaste förlusten var dock sex matcher sen. På diskvalificering. Räkna bort den (fel att göra, jag vet) så är det åtta matcher i rad, sju på knock eller TKO och en på submission - submission by strikes no less.

Så hur kommer matchen gestalta sig och vem vinner egentligen och hur mycket vill jag se matchen?

Jag vill se matchen jättemycket. Jag tror matchen kan börja lite avvaktande, Dan kanske går framåt och Anderson kontrar lite. Men jag tror faktiskt det kommer bli som vanligt. Dan Henderson har gjort uttalanden som gör att jag tror att han är övermodig. Han tränar med Matt Lindland som också yrat om att eftersom de brottats i OS så är de liksom bäst. Dan har sagt saker som att han inte är så imponerad av Andersons boxning etc och att han ska söka sig till clinchen eftersom han gillar att köra dirty boxing. Kommer det vara en bra idé? Ja, alltså, Rich Franklin trodde också att hans clinch var hans starka sida. Man ska också minnas att Dan Henderson är en liten lätt tungviktare emedan Rich Franklin är en gigantisk, förmodligen större än Dan, mellanviktare. Jag har hört sägas att Rich går omkring och väger 215 lbs och att han alltså cuttar 30 lbs inför match, dock inte sista veckan. Dan Henderson är stark men... alltså har ni sett Rich Franklin styrketräna? Har ni sett det och sen vad som hände i oktagonen mot Anderson? Då är det nog ändå så att brottare har en annan styrka, särskilt grekisk-romerska, i clinch och liknande, men ändå, Anderson Silva ÄR otroligt stark. Att då tro att "inne i clinchen hör jag hemma" är bästa planen kan vara ett recept för inknäad näsa.

Dan Henderson cuttar inte 30 lbs inför 185 lbs-matcher. Han vägde 199 lbs mot Quinton i London, om jag inte minns fel (vilket kan hända). Dan är stark men jag tror Anderson är starkare. Anderson har mött andra stora starka fighters och förstört deras hopp om livet. Jag hoppas vi får se det igen - inte för att jag ogillar Dan Henderson utan mer för att det kommer bli en bekräftelse på att Anderson är Gud. Gud med vassa knän!

Jag tror det kommer gå till så här, matchen kommer vara fullkomligt vansinnig tills Dan blir lite groggy vid något tillfälle och då går han in för en sloppy double eller single varpå Anderson reagerar på en split second och drar ett hopp-knä i ansiktet på honom - PANG! Dan blir knockad för första gången i karriären.

Alltså TKO i första för Anderson och mina förväntningar är en fyra på en tregradig skala. Det här MÅSTE bara bli en galen fajt!

Heath Herring Vs. Cheick Kongo

På en gala som när man tittar på cardet verkar vara ett skämt i bra matchups får vi den här matchen, en match jag fruktar och hoppas på. Jag är av någon konstig anledning ett Heath Herring-fan, oklart varför, samtidigt som jag är något av ett Cheick Kongo-fan... och när jag tänker på det beror det på att jag gillar alla fighters. Hur som helst, Heath Herring KAN skapa en usel match på helt egen hand, kanske även denna gång? Han har förberett sig på nytt sätt inför den här matchen och påstår själv att hans kondition ska vara bra som attan. Den som lever får se. Cheick Kongo är en kompetent striker och om Heath inte kan eller vill ta ner honom så borde han kunna plocka isär honom från utsidan och vinna på TKO eller poäng. Jag tror tyvärr att Heath har nått vägs ände i sin UFC-karriär, förlorar och blir släppt från kontraktet, signar med DREAM och möter CroCop igen och dör av en leverspark. Mina förväntningar: en tvåa.

Alessio Sakara Vs. Chris Leben

Alessio Sakara, europas svar på Jorge Gurgel. Han får match efter match trots torsk efter torsk. What gives? Svaret finns i bröderna Fertittas band till den sicilianska maffian, naturligtvis. När jag först såg Sakara fightas blev jag ett fan, sen dess har jag varit ett frustrerat fan. Dåliga gameplans, dålig kondis och i ett fall verkade det som att han helt enkelt gav upp (mot Drew McFedries). Ändå får han en ny chans - ganska uppenbart för att han gått ner en viktklass och för att UFC i just den viktklassen inte direkt har samma problem som de har i lättvikt. Det här är Sakaras debut på 185 lbs och han får möta en brawler / banger i Chris Leben. Leben mötte senaste Terry Martin och förlorade ända tills Terry gjorde en Kharitonov och sa "slå mig här, på hakan" (med en gest, inte verbalt) och Chris gjorde som önskades och knockade Terry Martin med ett par välriktade slag. Han har alltså en hård haka och hårda nävar. Alessio Sakara är dock en riktig boxare - och har bytt camp och tränar nu med American Top Team. Jag gissar att kondis inte kommer vara en issue denna gång.

Jag tror på Sakara, som det fan jag är, och tror på en TKO. Förväntningar en trea, jag tror det kan bli en kul match, även om jag inte håller med Chris Lebens påstående om att alla hans matcher är roliga.

Yushin Okami Vs. Evan Tanner

EVAN TANNER IS BACK! I sin senaste mästerskapsmatch slog Rich Franklin honom ful och domaren stoppade matchen eftersom han trodde att någon bytt ut Tanner mot Clay Guidas onda och missbildade tvilling mellan rond tre och fyra. I matchen efter det så tog David "No Heart" Loiseau och slog honom ännu fulare med armbågar i ansiktet. Sen tog han ett break och sen ströp han ut Justin Levens på UFC 59.

Sen krökade han i två år ungefär och postade obegripliga "Jag håller på att supa ihjäl mig"-poster på sin blogg. Och nu är han tillbaka. Evan Tanner är kungen, han gjorde som James Thompson och lärde sig grappling från DVD:er och det gick ju bra. I början av karriären när motståndet i UFC var crap i alla fall. Han har dock två vinster över Phil Baroni, varav en av dem en av de mest legendariska comebacksen någonsin.

Meeen... han kommer inte vinna över Yushin Okami. Okami kommer göra som han brukar, kontrollera, pounda och vinna ett domslut. Jag vill se matchen men fruktar att den inte kommer vara så kul som man kunde önska. En tvåa i förväntningar!

Chris Wilson Vs. Jon Fitch

Vem är Chris Wilson? Chris Wilson ersätter någon annan fighter som jag inte minns vem det var och möter Jon "Näste man för title shot" Fitch. Fitch har 14 raka vinster och dominerade Diego Sanchez i sin senaste match. Han tränar med Josh Koscheck - Wilson tränar med Team Quest. Den här matchen säger jag inte så mycket om, den känns inte så relevant i och med att det är Wilsons debut och Fitch egentligen borde möta någon för att avgöra vem som får nästa titelmatch i welterweight-divisionen.

Jag tror debuten blir svår för Wilson dock och att Fitch tar det på en rear-naked-choke. Förväntningar... en etta, tyvärr. Den kan dock bli bra, kanske blir vi överraskade?

Jake O'Brien Vs. Andrei Arlovski

Andrei Arlovski, jaaa, han är tillbaka... eller får vi se den tråkiga skägglösa, vaxade Arlovski? Jag vill ha huggtänder- / varulvs-Arlovski. Jaja. O'Brien vann mot Heath Herring genom fullkomligt oupphörliga nedtagningar men verkar inte ha mycket mer än brottarskills. Han har dessutom inte fightats på ett år pga en nervskada som gjorde att halva kroppen tappade känseln när han gjorde double-legs. Han kämpade mest igenom det tidigare... eeh. Jag tror Arlovski kommer fighta hårt för att få ett bra kontrakt med DREAM, M-1 Global, Elite XC eller någon annan organisation därute - det här är hans sista match med UFC och vi kommer nog inte få se den på själva huvudgalan. Tyvärr. Men jag tror Arlovski på TKO, han KAN fightas, om han vill. Förväntningar... en tvåa.

Luigi Fioravanti Vs. Luke Cummo

Nu börjar vi komma ner till de mer "obskyra" matcherna men jag tänker inte tveka utan skriver om dem också. Luigi Fioravanti har två raka förluster i UFC men såg bra ut mot fd mellanviktsmästaren Dave Menne för två år sen. Han har en vinst utanför UFC sen senaste besökt och måste vinna för att vara relevant. Luke Cummo var finalist på andra säsongen av TUF (mot Joe Stevenson) och jag anser att han utvecklats mycket sen dess. Han har alltid sett lugn ut i sina matcher, även mot Stevenson som dominerade honom totalt. Han har två knockar på rad och han får nog tacka Ray Longo för dem, Matt Serras boxningstränare - oh, han tränar dessutom med Matt Serra så grapplingen borde fungera. Jag tror på Luke, jag tror han tar ett stort kliv uppåt och vinner på ytterligare en knock i denna match. Förväntningar en tvåa, upphetsningen är inte så stor.

Dustin Hazelett Vs. Josh Koscheck

Det enda jag tänker säga om denna match är att Koscheck måste vinna för att fortsätta vara relevant - och jag tror han gör det mot Dustin vars stil borde matcha upp OK med Kos. Kos kommer kunna kontrollera var matchen äger rum och kommer därför vinna på poäng. Förväntning en tvåa, jag vill se vad han hittar på och om han lever upp till sin potential.

David Bielkheden Vs. Diego Sanchez

Vänta... en svensk? Ja, detta är den ANDRA svensken i UFC och vi kan bara hoppas att Bielkhedens debut slår Eklunds debut. Jag skulle vilja ha en tidsmaskin och åka tillbaka i tiden och dels hindra mig från att satsa pengar på Eklund och dels hindra hans corner från att INTE ÄNDRA GAMEPLAN INFÖR TREDJE RONDEN - fast vem vet, det kanske de faktiskt gjorde?

Hur som helst, det här är inte Bielkhedens debut i de stora sammanhangen - han mötte Mitsuhiro Ishida i Pride för ungefär två år sedan och gjorde inte bort sig samtidigt som han inte lyckades åstadkomma så mycket mot en Ishida som valde att kontrollera matchen istället för att pressa ordentligt som han brukar göra. Bjälken tränar med BTT i Brasilien och vann sin senaste match på TKO, något okänt ufo jag aldrig hört talas om var offret.

Man kan dock inte påstå att Diego Sanchez är okänd. Diego var ett monster och alla (eller åtminstone jag) trodde han skulle skjuta rakt upp på ww-himlen mot en titelmatch och att inget kunde stoppa honom. Well, fel. En staph-infektion gjorde ett knytnävsstort hål i låret på honom och det var prat om att han skulle lägga av helt i samband med det. Nu har han två raka förluster i UFC, en mot Koscheck där han såg skitdålig ut (gameplan - gå framåt, sakta, jabba, repeat) och en mot Jon Fitch där Fitch verkade vara starkare. Då pratades det om en flytt ner till lättvikt för Diego men han valde istället att lyfta mer vikter och träna med kettlebell. Diego är dock relevant fortfarande, tro mig. Innan han förlorade två raka besegrade han:

Joe Riggs
Karo Parisyan
John Alessio
Nick Diaz
Brian Gassaway
Kenny Florian

Karo Friggin' Parysian - och det i en av de galnaste matcherna någonsin som toppades med att Sanchez knäade ut en TAND UR MUNNEN på Parysian. En vinst över Nick Diaz måste också räknas som nånting enligt MMA-Math-metoden, Diaz har ju vunnit över... GOMI - som vunnit över Ishida som vunnit över Bjälken. Jaja. Sjukt svår match att tippa, jag vill ju att Bjälken ska vara the next big thing men... jag tror nog att Sanchez är tillbaka. Han kommer köra sin gamla mardrömsgrej, pressure pressure pressure och kommer vinna på domslut. Jag vill se den här matchen jättemycket - en trea!

John Halverson Vs. Jorge Gurgel

Jorge Gurgel - Amerikas svar på Alessio Sakara. John Halverson... senast jag såg honom låtsades han få ett knä i ansiktet av Roger Huerta och sen förlorade han eftersom han inte fått ett knä i ansiktet av Roger Huerta och om man inte fått det men ändå lägger sig på mage och grinar så blir man ut-poundad. Vem vinner? Halverson. Han kommer slå Gurgel jätteful och titeln "Fulast UFC-fighter" kommer delas mellan Pete "Drago" Sell, Evan "Ugly" Tanner och Gurgel. Efter hans senaste match såg han faktiskt ut som en orch i Sagan om Ringen. Fascinating.

OK, guys, det var det. Håll till godo!

1 kommentar:

Wodoo sa...

Bielkheden blev tyvärr piskad redan i första ronden mot Sanches.
Tvingades att klappa ur på grund av Strikes i slutet av rond 1.

Ang. Silva vs. Henderson så gjorde ju Silva ett kanonjobb och avslutade snyggt med en rear naked choke. -Kungligt..