2005-06-02

Rasismrapport utan trovärdighet

OK, i dyningarna efter ROKS-skandalen (ni vet, män är djur och hela den grejen) så kommer nu en statlig rapport som påstår att Sverige är väldigt rasistiskt.

Rapporten saknar idag all trovärdighet.

Svensk forskning har styrts politiskt vad gäller genusforskning. Alla myndigheter har fått som dekret att utgå från könsmaktsordningen i allt sitt arbete. ROKS-ledarna har gjort utredningar som underkänner alla myndigheter utom deras egna och som kritiserar de som använder flera modeller för att förklara mansvåld extra mycket. Det är ganska tydligt att man i vissa rapporter bestämt sig för vad rapporten ska ge för utfall.

De "sanningar" som sen presenteras kan bli otroligt seglivade. Siffran 46% som ROKS-forskarna kommit fram till är andelen kvinnor som utsatts för våld av en man är baserad på en så vid definition av våld att om man applicerade det på män skulle 99% ha blivit utsatta för våld. Att endast 46% av kvinnorna blivit utsatta för våld kan te sig fascinerande givet deras definitioner.

Men åter till rasismutredningen. Hur ska vi kunna lita på en rapport där den ansvarige fått sin post efter att först ha hoppat av i protest och fått originalutredaren bortplockad eftersom han "vägrade se diskrimineringen". Han var inte ensam om att hoppa av, det var flera forskare som hoppade av - alla med utländsk bakgrund.

När Mona Sahlin (som inte skäms för att styra forskning politiskt) sen satte avhopparen som ansvarig för utredningen strömmade det in protester. Mona hävdade att protesterna (som riktade sig mot just denna politiska styrning) var rasistiska, vilket ledde till fler protester.

Samma trick som i feministdebatten. När man klagar på att bara en sorts forskning får utföras, då slängs direkt ett "du är kvinnohatare, del av patriarkatet eller rasist" tillbaka. Jag har själv råkat ut för det, när jag argumenterat för att skribenter på Sourzes texter kanske inte är rasistiska utan sakliga, trots sin kritik mot invandring och liknande. Då får man i alla kommentarer, i alla texter efter det höra att man är för hustrumisshandel, köp av barnsex och rasist. Hur de två första uppstod vet jag inte... :-)

Men rapporten har en del poänger, den sågar vad jag förstår integrationspolitiken eftersom den i grunden delar upp svenskar och invandrare (se parallellen till våra politikers jämställdhetssträvanden, de delar ju upp oss i män och kvinnor och ska därifrån försöka få oss att bli jämställda, istället för att se oss som individer) i vi som ska integrera dom. Den pekar också på den kulturella biten där invandrare begår hedersmord medans svenska män som dödar kvinnor inte gör det av kulturella skäl. De kulturella skälen till att svenska män dödar kvinnor är ju givetvis - könsmaktsordningen.

Men jag känner att det inte går att ta den på allvar. Den har genomförts med politisk styrning, utredaren som inte kom fram till "rätt" svar avsattes och då frågar jag mig om den här rapporten har något värde?

Boris Benulic i dagens Metro sätter lite huvudet på spiken när han konstaterar att vi inte kommer nån vart med att grina om att folk är diskriminerade när problemen egentligen beror på att arbetslösheten är så hög. En arbetsgivare kommer anställa svenskar eftersom det finns massor med arbetslösa svenskar. Hade inga invandrare funnits i Sverige men ändå 500 000 arbetslösa, då hade skåningar inte fått jobb i gnällbältet och masarna inte alls osv. Lösningen är inte statliga utredningar om hur rasistiska svenskarna är utan att vi ordnar fler jobb.

Sen förekommer det givetvis regelrätt diskriminering, allt är inte bara arbetslösheten osv. Men den här rapporten känner jag är väldigt svår att bry sig om med tanke på hur den socialdemokratiska regeringen ser på forskning, åsiktsfrihet, yttrandefrihet och så vidare.

//Tommie

1 kommentar:

Mike sa...

Här måste jag tillägga: varför arbetskraftsinvandring om det finns en öppen och dold arbetslöshet på ca en miljon?
Har vi en stor arbetskraftsreserv i alla arbetslösa eller skall de på vidareutbildning, ta städ- och taxijobb och dryga ut allt med allehanda bidrag? Får man skriva så om man inte vill bli kallad socialist och rasist?