2008-09-05

Brock Lesnar vs Randy Coutoure i November

När UFC skulle ha sitt konferenstelefonsamtal häromdagen för att göra ett "major announcement" så ryktades det på Internet att inget annat än Randys återkomst skulle avslöjas. För en gångs skull visade det sig att ryktesspridarna hade hört rätt, dock var det så att konferensen sköts upp en timme eftersom man hamnade i bryderier om kontraktsdetaljer fem i tolv. Tre i ett så skrev Randy slutligen på för tre matcher (han hade två kvar på förra kontraktet) och den första av dessa blir mot Brock Lesnar i November.

Äntligen har MMA-världen fått sin snackis igen. Jag trodde inte Randy skulle återvända, eller vara välkommen men jag trodde heller inte att Randy skulle kunna slippa undan boaormen som är det amerikanska rättssystemet. Han ruttnade och valde att utkämpa sin kamp i åtthörningen istället för i rättssalen. Jag tycker nog han valt rätt - givet förutsättningarna. UFC ska försöka göra allt i sin makt för att få till en match mot Fedor, en match vi alltså kan få se nästa år, i UFC.

Men vad händer om Randy förlorar?

Då får vi se Brock Lesnar mot Fedor. Det kommer vara obehagligt.

Hur som helst. Vad tycker jag om matchen?

Jag älskar den här matchen. Det kommer bli en av de mest hypade och uppmärksammade matcherna i UFCs historia och jag tror den kan slå Tito vs Chuck 2 i antal tittare på PPV. Randy är stor, enormt populär och framför allt populär hos mainstreammedia. Han är verkligen något av en Golden Boy. Brock Lesnar har massvis med WWE-fans - vilket förstås är bisarrt, hur får man fans för att göra något som egentligen inte kräver något? Den analysen är förstås felaktig, tittar man på wrestling inser man ju att de är stora showmän med goda akrobatiska förmågor. Men deras prestationer är det en manusförfattare till - en organisation som heter Elite XC brukar hänvisa till sin expertkommentator Bill Goldbergs "record" (han är typ 100-5-3 - på låtsas) i samma anda som de pratar om riktiga fighters record... skillnaden är bara att en fighter inte vet i förväg vad hans record kommer vara i efterhand.

Det sagt... Brock Lesnar har meriter på riktigt. Han brottades på collegenivå och hade ett record mot människor som inte ville förlora på 106-5, det är inte fy skam det. I MMA är hans meritlista framför allt kort. En vinst mot en tomatburk vid namn Min Soo Kim (från Sydkorea), en förlust mot Frank Mir och så slutligen en dominant seger över Heath Herring nu på senaste UFC-galan. Av dessa meriter är det svårt att dra långtgående slutsatser... jag har dock sett alla tre matcherna (det var tungt att lida sig igen K1 Dynamite...) och man kan konstatera, bland annat, att Brock Lesnar är ett monster. Ett stort, smidigt monster. En annan sak man vet om Brock är att han tar det här med MMA på allvar och att han tränar på allvar.

Mot både Heath Herring och Frank Mir visade han upp en helt förtrollande smidighet och explosivitet som får Tim Sylvia att verka som om han har reumatism. En gigantisk, snabb, smidig och stark tungviktare... oooh.

Så... what about Randy? Skillnaden mellan Randy och Lesnars tidigare motstånd är bland annat:

1. Han är inte en tomatburk som är askass (Kim)
2. Han är inte en fighter vars taktik mot bättre fighters är att sköldpadda i tre ronder (Herring)
3. Han har inte krockat med en motorcykel i 150 km / h och brutit lårbenet och rekonstruerat hela sin underkropp (Mir)

Kom också ihåg att Lesnar förlorade mot Mir.

Randy kommer inte få en högernäve i ansiktet 30 sekunder in i matchen. Det kommer helt enkelt inte hända. Randy kan faktiskt boxas. Vad som KAN hända är att Brock sätter upp en takedown med en kombination, skjuter in och helt enkelt vräker Randy tvärs över hela buren rakt in i väggen och sen tar position och kör gnp. I fem ronder. Randy på ryggen mot större motstånd - inte hans favoritmotstånd. Mot större tungviktare som Ricco Rodriguez och Josh Barnett gick det inte alls vägen - det var dock sex år sen. Jag skulle tro att Randy faktiskt HAR tränat på rygg och att han HAR tränat massvis med submissions. Det är nämligen inte helt osannolikt att han faktiskt sätter en, Brock kanske tränar submissionförsvar hela dagarna men det känns som den bästa chansen man har. Herring lyckades inte, jag har dock svårt att komma på vad Herring egentligen försökte i den där matchen.

Hur bra är Lesnar på att försvara en inside trip? Jag tror Randy vid något tillfälle kommer försöka med att slå en 1-2-kombination, gå in och ta kroppslås och sen fälla Lesnar bakåt. Vad som sen händer... det kan inte vara lätt att hålla ner en kille som väger minst 20 kilo mer än en själv och bara består av ben och muskler. Risken finns också att Lesnar bara musklar och ramlar över Randy och då är Randy på en dålig plats.

Innan Randy gör något av det här tror jag dock att han helt enkelt kommer boxas och köra nedtagningsförsvar, som första plan. Om han kan försvara Brocks nedtagningar och inte blir träffad själv (Tim kunde inte träffa Randy och jag tror inte Brocks boxning är bättre än Tims) så finns det ingen anledning att göra något annat.

En annan faktor man kan glömma bort i den här diskussionen är att Brock hittills inte spräckt en läpp. Hans näsa har inte brutits. Han har inte fått en hård spark på insidan av låret. Han har inte fått ett jack i ögonbrynet. Han har helt enkelt inte pushats överhuvudtaget och jag tror att vi måste avvakta och se vad som händer när han blir pushad. När Randy sätter en höger i näsan, det är helt enkelt inte roligt. Men tycker Brock att det är roligt?

Om Brock klarar sig i två ronder, kan han då börja trötta ut Randy? Det är ganska så jobbigt att hantera en människa som väger 20 kg mer än en själv och vill skada en - Randy är dock uthållig som få.

Frågorna är oändligt många och äntligen har vi den där matchen där det helt enkelt bara regnar frågor som vi måste diskutera i evighet innan vi ser matchen. It is fantastic! Jag ser fram emot den. Väldigt mycket. Detta är MMAs guldålder och vi lever mitt i den - eller kan det bara bli bättre?

Inga kommentarer: