2007-12-18

Enter the Kettlebell

Jag har ingen träningsvärk att snacka om. Det är förvånande men förmodligen kommer jag vara förvånad i morgon bitti över att jag inte kan vare sig gå, stå eller sitta.

Jag har äntrat kettlebellen. Vilket förstås låter sexuellt. Eller bara konstigt.

Vad är en kettlebell?Det där är en kettlebell. Det är ett ryskt träningsredskap som är lite "in vogue" just nu. Enter the Kettlebell är namnet på ett av de mer kända träningsprogrammen för kettlebells, konstruerat och marknadsfört av Pavel Tsatsouline. Hans hemsida hittar du här och här.

Själva träningsprogrammet och övningarna man gör med en kettlebell är obehagligt enkla och ger obehaglig träningsvärk. Första gången jag tränade nu var i torsdags och då gjorde jag 3 x 20 swings med en 16 kg kettlebell. I lördags hade jag ont på sjukt många och konstiga ställen.

Igår gjorde jag så mitt första ETK-pass med swings som bestod av 12 minuter med set om 20 swings med en minuts vila emellan. Där ska det egentligen vara aktiv vila men jag stod mest och flåsade. Sen ska man inte switcha till 8 kg kettlebell halvvägs igenom men jag höll på att sprängas och det ville jag inte. Lyssna på din kropp!

Hur som helst så känner jag mig rätt fräsch idag. Meningen är att man ska köra ovanstående två dagar i veckan och sen sk get-ups två gånger i veckan (tror jag). En get-up är en intensivt jobbig övning där man från liggande ställer sig upp, hela tiden med en kettlebell på rak arm rakt upp i luften. Sen lägger man sig ner och repeterar i fem minuter. Balans och kontroll.

Fungerar kettlebells? Klart de gör! De är tunga och det är jobbigt. Är det tungt och jobbigt så får man träning. Ett annat tecken på att det fungerar är att folk vars själva jobb är att vara vältränade använder dem. Jag orkar inte leta källor men är rätt säker på att jag i intervjuer etc läst att Frank Shamrock, Wanderlei Silva, Chuck Liddell och så vidare har tränat med kettlebells inför viktiga matcher. Och vilka är det då? Ja, det är inte kroppsbyggare i alla fall - de är fighters. Och en fighter tränar alltid för funktion och prestation, inte för att det är kul eller trendigt. Ett gott mått. Tycker jag. Oj, jag höll på att glömma kungen och guden av fighting, Fedor Emelianenko (allmänt sedd som världens bästa fighter just nu och genom tiderna):Hur som helst, man kan träna vad man vill, blir man svettig och flåsar och får träningsvärk så är det nog verksamt.

2 kommentarer:

Michael sa...

Nice! Har själv funderat på att börja med Kettlebells. Har planerat att köpa ett styck 12kg eftersom jag är otränad (kille), men det kanske är värt att köpa ett par, eller...?

Sebastian sa...

Micheal: 12kg räcker långt! En 12kg kettlebell är inte som en 12kg hantel vill jag lova. Grejen med kettlebells är dock att om du vill, så kan du avancera väldigt snabbt till en tyngre. Har tränat med kettlebell i över en månad nu och har bara nöttat grunderna (swing & get-up). Märker en otrolig skillnad! Helt sjukt!