2007-07-05

Klart det är bluff!

I SvD kan man läsa om ett företag som "kontrollerar" restauranger mot betalning och som vid godkännande ger restaurangen ett diplom och ett klistermärke.

Sveriges hotell- och restaurangföretagare varnar för märkningen som kan sammanblandas med något slags kommunalt godkännande. Företaget slår ifrån sig.

Problemet är att de är helt oseriösa. Deras hemsida är ful (inget säkert tecken förstås) och deras "kontroll" går ut på att kontrollera det gästerna ser:

"Då det första intrycket är det viktigaste, så har vi på SLLRO inriktat oss på hur själva serveringslokalen samt ev. kundtoalett ser ut. Därför har vi till skillnad från kommunernas miljö- och hälsoskyddskontor, inriktat oss på det som gästerna ser."

Ser ut? Är det ett smakråd eller vad är det de kontrollerar? Jag kan nog gå in själv i en lokal och avgöra om jag får ett bra första intryck av den. Och toan kan jag kontrollera... så... vad är det de kontrollerar? Är inte det här bara en märkning man betalar för (om jag degar 2000 kr vill jag bli godkänd) som ska användas som marknadsföring men som inte betyder något för mig?

Det första intrycket är viktigt ur marknadsföringshänseende - men inte ur mathygienhänseende. Det viktiga för mig är att veta att en restaurang inte har bajs bredvid kycklingen, inte om nån fåntratt på Livsmedelslokalsriksorganisationen tycker att lokalen ser "fräsch" ut. Och varför döper man sitt företag till organisation om det är ett företag? Det är ju lite märkligt, det kan inte vara för att det låter mindre som "vi försöker få dig att köpa nåt du inte behöver" och mer som "vi är en myndighet eller en etablerad och respekterad organisation".

Hur som helst. De kollar alltså kundlokalen och toan och ser om den är fräsch. Här är ett tips till restaurangägare - gör ett eget klistermärke med en smiley på och skriv "vi har fräscha lokaler" och sen gör du ett diplom till dig själv på datorn. Klart. Det är vad det här motsvarar så varför inte göra bluffen själv?

Om man inte kontrollerar köket så kontrollerar man ingenting. Och kontrollerar man ingenting är man onödig.

2 kommentarer:

Strix sa...

I Sverige fanns det en beskyddar
organisation som heter socialdemokraterna. Dom fyllde en funktion en gång i tiden. Dom här människorna med klistermärkena profiterar i deras kölvatten och tror att dom kan använda sig av socialisterna våldsmonopol. I vissa länder kallas dom för maffia eller något liknande. För varje dag som går avhänder sig svensken rätten att försvara sin intigritet och egendom.

Anonym sa...

Nerfista pissstinkande herrklosetter är det inte svårt att hitta bland uteställen. Knappast rocket science om man nån gång varit i omklädningsrum för sportkillar. Den inpyrda lukten av fotsvett och otvättad pitt glömmer man aldrig.

Klisterdekaler känns här helt överflödiga.

Rimligare vore ju här att kontrollera om pub/restaurangpersonalen har arbetstillstånd. Där brukar det brista rejält..