2007-07-11

Riddle me this, riddle me that

I Aftonbladet kan man nu läsa om ligor som lurar folk genom att låtsas behöva hjälp och kränger på dem guld alternativt lånar pengar med guld i pant.

Öh?

En story är helt fascinerande. Enligt AB så gick det till som så att en person står och vinkar vid vägkanten. En bilist stannar och frågar vad problemet är. Killen i bilen har fått bensinstopp och är på väg mot Tyskland.

Första frågan... vem i helvete får bensinstopp? Hur bär man sig åt? Hur kan man ge sig ut på bilsemester och få bensinstopp?

"David gick med på att tanka mannens bil och låna honom ytterligare 1400 kronor till bron och färjan med guldet som pant."

Wait wait wait. Hur gick det här till? Antingen hade "David" 2000 kr cash på sig, vilket i sig är rätt konstigt, eller så befinner de sig plötsligt på en bensinmack. Då dyker nästa fråga upp... frågan jag skulle ha ställt som nummer ett: vad var det den här snubben skulle ha hjälp med egentligen?

Alltså om jag stannade vid vägkanten och en kille sa "bensinstopp", då skulle jag tänka "idiot" tyst för mig själv och sen skulle jag föreslå att han hängde med i min bil med en dunk för att tanka vid närmaste bensinstation. Själva problemet måste ju vara att bilen är tom på bensin, eller hur? Och det löser man genom att fylla den med lite bensin så man kan ta sig till en mack, eller hur?

Men det var inte det problemet "David" löste, han löste ett helt annat problem åt snubben - nämligen att killen inte hade pengar. Han tankade bilen (vilket ju är schysst) OCH lånade ut 1400 kr till så att killen skulle kunna ta sig över bron och ta en färja. Inget av det här kan stämma. David säger "att det aldrig var snack om att jag skulle köpa guldet". My ass.

Jag hade typ frågat lite snällt: hur hade du tänkt leva och klara dig med familjen i Tyskland?

Detta eftersom killens problem inte var soppatorsk, som antyds i artikeln, utan att han inte hade några pengar alls. Vad var planen? Hade han inget kreditkort? Jag har svårt för att hjälpa jubelidioter och om det hade varit sant (vilket vi ju nu vet att det inte var) så hade ju killen alltså givit sig av på semesterresa till Tyskland utan bensin och utan pengar. Trovärdigt.

Nästa fråga: om David gick med på att tanka snubbens bil, var han där när det tankades? Hur tog de sig till macken? Återigen måste David ha haft 2000 på sig i cash på något sätt, vilket faktiskt är misstänkt.

Min teori: David blev girig och ville köpa guldet och betalade 2000 kr för guldet som snubben sa var värt 4000 kr. Eller nåt liknande. För att inte framstå som en girig idiot hittar han på den här historien som inte håller någonstans. Spelar ingen roll att David är "godhjärtad" - för jag tror inte ett skit på det. Antingen saknar han ryggrad och blev hetsad in i något eller så blev han girig eller en kombination. För fortfarande funkar ju inte historien: killen åkte därifrån med en tank bensin och pengar till färja och bro... men mat? Boende?

I AB kan man också läsa om någon som blivit av med ett halsband som de låtit en person som ville sälja falskt guld titta på. Om jag gick fram till dig på gatan och först ville sälja guldsmycken och sen sa "snygg plånbok, får jag titta på den?", skulle du svara ja?

Om du svarar ja är du ett får som kommer bli lurad fler gånger. Faktiskt.

Det som låter de här människorna luras är girighet. Jag är inte girig så jag kan inte luras på sånt här, det går helt enkelt inte. En snubbe i Bangkok försökte köra alla grejer på mig och mina kompisar, ädelstenar, spela tärning, alla bluffarna och scamsen i boken - jag och mina kompisar kände faktiskt inte till dem vid tillfället. Han gav upp dock då vi var helt ointresserade och det slutade med att han faktiskt bjöd oss på lunchen (vilket han sagt) och inte ställde till en scen. Han tröttnade väl när vi bara fortsatte fråga om lokala kulturella företeelser istället för att nappa på "köpa ädelstenar här sälja i Sverige dyrt, skitsmart".

Jag har andra svagheter som en del av min mänskliga natur, men jag är inte girig.

Tills "David" hör av sig och berättar steg för steg det exakta händelseförloppet så kommer jag hävda att hans barmhärtiga samarit-historia bara är en cover-up för att dölja att han är girig (för girig är dåligt) och att han stängde av allt logiskt tänkande på grund av sin girighet.

Guld köper man hos en guldsmed. Inte av främmande snubbar på en landsväg. Sorry, så är det.

1 kommentar:

Martin Larsson sa...

Jag håller med om att AB framställning av historien var en aning förvirrande, men var det inte så att killen i fråga var på väg HEM till Tyskland efter en semester i Sverige (åtminstone enligt hans egen utsaga)? Visserligen måste man vara en riktig jubelidiot om man inser att man har spräckt semesterbudgeten och befinner sig ca 2000 kronor hemifrån och ändå bara ger sig ut på vägen med någon slags "det ordnar sig"-inställning. Det skulle jag fatta misstanke mot.

Men som sagt. AB är inte direkt några mästare när det gäller att beskriva ett händelseförlopp så att man fattar.