2007-11-02

Ge hela sanningen, DN!

DN rapporterar om rapporter - och lämnar alltid ute viktiga fakta. Återigen!

Jaja. Vad är det jag gnäller om nu då?

Jo, BRÅ rapporterar om narkotikabrottsligheten och statistik runt den. DN rapporterar om detta och skriver "Jämfört med 1997 dömdes 43 procent fler till fängelse, från 1.300 till knappt 2.000 år 2006."

Till DNs försvar tillägger de: "Ökningen av antalet dömda beror bland annat på att tullen och polisen varit mer framgångsrik när det gäller att upptäcka och lagföra narkotikabrott, skriver Brå. Statistiken ger därför i första hand inte en faktisk bild av narkotikabrottslighetens omfattning eller utveckling."

Men vad är brotten då som folk döms för?

Det kan man läsa på Brås hemsida:

"Det vanligaste är att lagföras för eget bruk eller innehav av narkotika. Smuggling eller överlåtelse av narkotika är däremot ovanligare. Under perioden 1997 till 2006 har andelen lagförda för eget bruk ökat från 35 till 54 procent. Andelen lagförda för innehav har däremot minskat från 38 till 29 procent."

Det polisen har blivit bättre och effektivare på är att INTE stoppa langning och smuggling utan på att jaga människor som använder droger. Centralt i vår repressiva politik - samtidigt som heroinister inte får hjälpen de behöver för att förändra sina liv. Så man tar inte folk som säljer, man tar inte folk som smugglar, man tar de som brukar droger - ingen har skadats, tvingats eller blivit av med egendom. Det här kan vara personer med arbeten och karriärer (fast oftast är det nog ungdomar) som får skavanker i registren... och problem i framtiden. Fängelse är dessutom en värdelös miljö och lösning på problemet - under tiden du sitter i fängelse kostar du c:a 3000 kr per dygn - samtidigt som du inte tjänar pengar eller betalar skatt till systemet. Du studerar heller inte - men du umgås med andra kriminella. Skitsmart system.

Vad sägs om fotboja för ickevåldsamma brott så livet fortsätter? Många får nog det idag, men fler behövs. Ett samhälle baserat på skatteintäkter och gemensamt ansvar för välfärden kräver att vi ser till att folk arbetar och betalar skatt - inte tvärtom.

Jaja. Jag tycker som alla vet att man inte ska jaga personer som på sin höjd skadar sig själva. Ge hjälp åt de som vill ha hjälp, börja där.

Kram.

6 kommentarer:

Jobble sa...

Du har helt rätt med det här. Jag blir jävligt förbannad när DN och andra massmedier konstant sprider såna här förvrängda bilder. Jag har iaf inget förtroende för polisen, staten eller några massmedier längre pga av allt skitsnack och fascisteri.

bbswe sa...

Vill bara säga att jag håller med 100% i din analys - Sveriges narkotikapolitik är a/ samhällsekonomiskt värdelös och b/ kontraproduktiv i rehabliteringssyfte

Anonym sa...

Jag håller med.

Ungdomar som börjar en missbrukskarriär lär fångas upp, men borde inte ge "prick" i register osv.

Vård istället för straff!

Eller ska vi straffa folk som får diabetes pga av att dom äter onyttig mat? Dom har ju sig själv att skylla.

Tubee sa...

Jag kunde inte sagt det bättre själv! Tyvärr är våra politiker blinda..

Anonym sa...

Ett huvudsakligen bra inlägg.Vård där det behövs är en bra början.

Att tro att man ska vårda bort ett "problem" som existerat i alla kulturer sen begynnelsen är dock att ta det för långt. När mellan 7-9% av jordens befolkning använder droger så är det inte dem det är nåt "fel" med. Det är en naturlig variation i beteende som borde accepteras som vilken som helst annan.

Det är inte drogerna i sig som skadar samhället, det är som sagt repressiv politik, fördomar, stigmatisering och det kristna tankearvet om renhet och synd!

Crevy sa...

Det är precis så här som bloggar ska vara. Det du skriver är helt vettigt, du borde bli politiker om du inte är det redan! Det enda jag inte håller med om är din åsikt att icke-våldsamma droganvändare som varken skadar sig själva eller någon annan ska straffas med fotboja.