2007-11-16

Intressant formulering av ruffel-och-bågare

I en artikel på Svd.se kan man läsa att barn gör av med tusentals kronor på nätet. Detta torde inte vara ett problem då barn faktiskt inte får göra av med tusentals kronor på nätet, detta eftersom "Enligt föräldrarbalken har barn ingen rätt att ingå avtal". Detta enligt Magnus Karpe, jurist på konsumentverket.

Beviskravet torde ju ligga hos den som vill ingå avtalet. Eller alltså, du som säljer en vara måste kolla att den du säljer till får köpa varan. Om personen visar falskleg så är du förstås utan uppsåt (brottsligen vad det nu kan motsvara i de här sammanhangen) men det är fortfarande så att avtalet inte fick ingås.

Så. Falska personnummer används och mobiltelefoner för betalningen. Eller en fast telefon. T.ex. hemma hos någon annan än en själv. Jag rekommenderar spärr för alla betalsamtal om man har barn - det finns ju faktiskt ingen praktisk anledning att kunna ringa betalsamtal för någon i en barnfamilj - att rösta på Idol är inte viktigt. Skänka pengar till Rosa bandet kan man göra på andra sätt.

Men här kommer ruffel-och-båget:
"- Vi upplyser våra användare om att de måste ha föräldrarnas tillåtelse om de ska spendera pengar. Bryter man mot den regeln åker man ut, säger Lars Kristiansen, chef för Habbo hotell i Sverige.

- Men det är upp till föräldrarna att informera sina barn om vilka fallgropar som finns på internet. De måste upplysa sina barn om vad som gäller, säger han."

Det är fortfarande så att om barnet inte har föräldrarnas tillstånd men påstår det så får avtalet ändå inte ingås. Det är som att visa falskleg. Om de nu använder falska personnummer så är det också ingen direkt ursäkt. Men sen kommer den märkliga formuleringen... "Men det är upp till föräldrarna att informera sina barn om vilka fallgropar som finns på internet"

Vad exakt är fallgropen? Habbos spelsajt?

De avgör från fall till fall om de ska betala tillbaka pengar de inte har rätt att ta emot. Märkligt, jag trodde frågan avgjordes av den glasklara lagstiftningen i frågan... kanske behövs ett förtydligande?

Betala för att spela spel på nätet. Shit, vad ska de hitta på härnäst?

Inga kommentarer: