2007-04-20

Förnuftet segrar i DDR-Sverige

Föräldrar får inte själva bestämma över vad deras barn ska heta. Detta fascinerande fenomen har stört mig i flera år. En del invänder att det förstås är bra om föräldrar hindras från att döpa sin dotter till Bajsa eller annat som kan ge barnet problem. Well, jag tror att om ett barn har föräldrar som VILL döpa barnet till Bajsa så har det barnet nog en hel del andra issues att ta med sina päron. Hur som helst, vad fan är bestämmelserna kring det här egentligen? Varför finns möjligheten för en myndighet att stävja något så helt meningslöst och betydelselöst som ett barns namn?

För att skydda barnet? My ass!

Varje krona vi lägger på att reglera namn i Sverige är en krona i sjön. Så är det. Lösningen på problemet är att man får döpa sig till vad man vill, när man vill och ingen har ett skit med det att göra. Nu är det istället så att databasdesignen hos Skatteverket reglerar hur många efternamn man får ha (Eva Sanchez-Correira Villalobos-Hernandez, du får inte heta så i Sverige) och konstiga kulturella tänk hos myndigheten dikterar vilka fall de driver.

En tjänsteman pushar för att stoppa en förälder att döpa sitt barn till Metallica. Varför? Vad är SAMHÄLLSNYTTAN i den myndighetsfunktionen?

Det enda jag går med på tills vidare är fixeringen vid släktnamn. Jag förstår att min kompis Odenholm inte vill att jag ska byta till det namnet eftersom de har en historia (en rolig sådan också) med namnet i släkten och oerhört få heter så i världen. Fine.

Men i övrigt måste det vara fritt!

Och här kommer en annan kicker: ge barn som kan läsa och skriva, vad kan det vara, från tio år kanske, rätten att byta namn. Då slipper vi problemet med stackars Bjarne som blir mobbad, Bajsa kan byta namn och namnet tappar laddning.

Jaha, nä, det är förstås helt orimligt att låta barn bestämma själva. Barnets bästa i centrum omfattar av nån konstig anledning aldrig barnets egen vilja utan snarare en överhöghets uppfattning om barnets bästa.

Which sucks.

Grattis Metallica, hoppas du får ett lyckligt liv fyllt med berg och dalar. Nu ska vi bara jobba för att få in ditt namn i kalendern så du kan fira den meningslösa namnsdagen också!

Inga kommentarer: