2007-06-29

21-årig man får skylla sig själv

Ingen i Sverige levande person kan hävda att de inte vet att elektricitet är farligt. Enda anledningen till att man kan ha missat det måste vara att man skolkat sig genom grundskolan och / eller har föräldrar som inte heller vet något om världen och universum och därför inte sagt generalregeln: klättra inte på tåg. Man kan dö.

Varje gång någon klättrar på ett tåg, hänger på en tunnelbana eller liknande beskrivs det som olyckor och liknande... är det verkligen en olycka om man ställer sig på en motorväg och blir påkörd? Jag kallar det "direkt applicerande av logiska konsekvenser av ens handlande". Ställer man sig framför en bil på väg mot en i full fart kommer alla betrakta det som ett medvetet val att dö.

Att klättra på tågtak, elstolpar, liknande, är exakt samma sak. Man kliver ut i en motorväg med dödliga företeelser - att man då faktiskt dör kan omöjligen betraktas som en olyckshändelse.

17-åringen som var med blev svårt chockad. Det förstår jag. Varför stoppade han inte det som höll på att hända? Var han precis lika dum?

Det hela är en tragedi och jävligt onödigt men det var ingen olycka, det var lika mycket en olycka som att någon blir uppäten om han hoppar ner i hajvatten med blödande sår över hela kroppen.

Kontentan: om du inte vet något om verkligheten, fysik, världen i allmänhet och är allmänt oansvarig så kommer du förmodligen dö.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Darwinism. Underbart.

Jakob sa...

När man åker bil är det rätt mycket större risk att man dör p.g.a. fart, än när man promenerar. Det vet folk. Alltså är inte dom dödsolyckor som sker i trafiken inte olyckor, eftersom dom i bilen vet att det är farligt?

Jag vet att död/bilfärd är mindre än död/tågklättring är färre, men enligt din tankegång spelar ju inte det nån roll verkar det som.

Anonym sa...

Gun säger...

Den som kan uttala sig på detta sätt baserat på DN missvisande artikel, visar bara på en oehörd brist på kunskap då man uttalar sig utan fakta och källkritik samt en total avsaknad av empati.

Sai sa...

Att du bara har mage att skriva detta. Du har ingen aning om hur det gick till. Om man inte känner till något om själva olyckan, ja det var en olycka, ska man inte utala sig alls. Anser att en person som utalar sig på detta som om något han inte har någon kännedom om saknar brist på självkänsla och ja det finns inget mer att säga... Anser att du är en patetisk och ynlklig person.

Anonym sa...

kontentan är väll egentligen att du framstår som en riktig idiot. för något annat innehåll fann jag icke.
förstår inte riktigt att du trodde att du skulle ha något vettigt att säga om saken.
nu orkar inte jag förklara mer för dig, sänder istället mina tankar åt anhöriga.

Anonym sa...

Det är fruktansvärt tragiskt varje gång en närstående dör. Men så fort det är någon som man inte känner så blir det andra tongångar. Sluta klanka på människor som inte längre kan försvara sig. "Kastar du koskit på mig, så kastar jag koskit på dig". Måste vara kul att veta att du alltid kommer hem ren.

Grott sa...

Jag förstår inte "Sai", som säger att det var en olycka... Hur skulle det kunna vara en olycka om en 21-årig man klättrar upp på ett tågtak? Jag anser att du har helt och hållet rätt! Även om det var synd att mannen dog så var det dumt att klättra i första taget ändå!

The Lava Eater sa...

Jakob: Du har fel. Det är enligt DIN tankegång det inte verkar spela någon roll. Enligt MIN tankegång så är det obotligt puckat att klättra på tågvagnar eftersom:
1. Man får lära sig i skolan att det är puckat
2. Det händer en gång om året att ett pucko gör det och dör och det står om det i alla media
3. Man inte behöver klättra på tågvagnar

Jag vet inte vad det jag skrev har med bilåkning att göra, jag gör någon liknelse med att stå på en motorväg och bli förvånad över att man blir påkörd... men vad du menar vet jag inte. Återkom gärna.

The Lava Eater sa...

Gun: Du har också fel, inte helt otippat. Jag kan uttala mig på detta sätt inte baserat på EN artikel i DN (och hur är den missvisande?) utan på VARJE artikel där någon dör på det här sättet. Det är samma mönster och formel varje gång "dum ung man som inte varit i skolan och inte läser tidningarna klättrar på tåg och tvärdör". Folk gjorde det när jag var tolv och nu är det 22 år senare och folk gör det fortfarande. Vad skulle min källkritik bestå i? Ska jag ifrågasätta att han klättrat på tåget eller vad? DU verkar kritisera mig utifrån helt whack kriterier. Det här är inte nyhetsrapportering, det här är kommentar. Vilken central kunskap / information har jag missat som skulle förändra att killen som dog var seriöst fel ute i sitt val av aktivitet och att man inte kan förvånas över att han dött?

The Lava Eater sa...

sai: du är alltså emot yttrandefrihet. Bra att veta.

Du kritiserar mig för att uttala mig utan att känna till något om olyckan (jag har fortfarande inte förstått vad det är jag inte vet som skulle förändra det hela, vad skiljer den här olyckan från alla andra likadana som skett?), sen smutskastar du mig och kallar mig saker UTAN ATT KÄNNA mig. Vilket betyder att du gör samma sak som jag, dvs uttalar dig om saker du inte vet något om. Och genom att göra så bevisar DU att DU är en patetisk och ynklig (obs rättstavat) och förmodligen smutsig person.

The Lava Eater sa...

anonym: "Du är dum du är dum du är dum - men jag tänker inte säga varför för jag är för dum för att veta det."

Gud vad träligt. Ska jag behöva stänga av anonyma kommentarer för att folk postar för mycket dumt?

The Lava Eater sa...

anonym (nästa): Det är lika tragiskt oavsett när var eller hur någon dör. Om en närstående till mig skulle dö på det här sättet skulle jag bli ledsen och...

ARG!

För man dör inte på det här sättet - det gör bara idioter. Du försöker få det till att jag har "fel" - eller? Försöker du säga att det finns något bra skäl till att klättra upp, som 21-åring, på ett tågtak som kan legitimera handlandet? Jag hävdar att så inte är fallet. Det enda jag kan komma på är "jag blev jagad"-scenariot. Men även då är det ju puckat, men panik kan förklara puckade beslut.

Jag kastar inte skit - jag säger vad jag tycker. Jag tycker att folk som klättrar på tågtak är idioter och de dör varje gång men inte lär de sig för det - det finns en NY idiot varje år som gör samma sak. That was my case and I maintain it's a valid one.

LB sa...

Samma sak gäller fallet med killen som hoppade från Göta Älvbron i Göteborg. I tisdags läste jag i Metro Göteborg att kommunen inte planerar att förbättra säkerheten runt bron efter dödsolyckan. Men ... ska man förbjuda broar och tåg för att vissa personer inte förstår att det är farligt att hoppa från broar/klättra upp på tågtak?
Sedan kan man iofs bli förbannad på de idioterna som stod bredvid och hejade och manade på snubben att hoppa. Undrar hur de mår idag.

markarydsbo sa...

Lillklockan klämtar till storklockans dån, lövad står kantorn i porten. En ung kille med hela livet framför sig har berövats allt. Det är så satans tragiskt att folk dör av sådant här. Det är så satans tragiskt att det bara händer. Det är så satans tragiskt att vissa måste klanka på den stackaren som dog. Han lever inte mer, sluta då att kränka den stackaren.

Anonym sa...

Hur fan kan man skriva att han va en idiot som dog? det har väl inget med hans personlighet att göra, alla gör vi misstag ibland, vissa fler än andra.
Han som dog var världens snällaste människa som inte gjorde någon något ont. Ja tror inte ni som föräldrar hade velat gå in här och läsa alla era inlägg som klankar ner på honom. Fattar inte va ni tänker med.
Det är nog ni som skolkat er igenom er skolgång för något vett har ni då inte fått lära er att använda!

Emmeline sa...

Självklart får du tycka precis vad du vill om vad som hänt men varför kan du inte hålla det för dig själv? Tänk på alla anhöriga till honom. Tror du inte dom har det jobbigt som dom har det utan att folk ska börja snacka skit om honom oxå? Tycker du kan ha lite mer respekt för honom och alla andra döda. Och gärna tänka innan du skriver nästa gång!