2007-10-11

Medborgare skola icke ha egna idéer eller vilja

I DN kan man idag läsa att en kille som heter Petar inte får byta namn till Peter. Kul.

Man får nämligen inte ändra stavning i sitt namn om det ändrar hur namnet uttalas.

Jag har en lösning till dig, Petar - byt namn till Lars och sen tillbaka till Peter. Klart. För det är väl lagligt att byta till ETT HELT ANNAT NAMN?

Godtycket är stort. Petar och Peter är två olika namn - det är inte som att byta mellan Pheter och Pether eller liknande. Ah, äsch, jag blir bara trött. En vuxen person anses inte i Sverige vara myndig att bestämma över sitt eget förnamn. Föräldrar får inte döpa sina barn till vad de vill och eftersom Skatteverkets databasschema ser ut som det gör får man bara ha ett efternamn som är max 32 tecken långt - kul för spanjorer.

Finns det en namnansvarig på Skatteverket? Du borde säga upp dig. I protest.

Petar, du borde bli rättshaverist och mörda en person på Skatteverket, helst handläggaren. Det är förstås inte kul men om du blev så galen skulle man kanske ändra lagen? Har vi lagar om namn alltså?

Patetiskt.

3 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

"Föräldrar får inte döpa sina barn till vad de vill och eftersom Skatteverkets databasschema ser ut som det gör får man bara ha ett efternamn som är max 32 tecken långt - kul för spanjorer."

*asg*

Sven Persson sa...

Det här med namnlagar i Sverige är bara så hopplöst dumt.

Bara det här med att låsa son-namnen så att de blivit släktnamn istället. Hur korkat är inte det? Hela idén med son eller dotter ändelsen är ju att man ska se relationen till fadern eller modern. Vad är det t ex för poäng med att heta Göransson om man har en pappa som heter Gunnar? Det blir bara så fånigt.

Nu när vi har personnumren borde det vara mycket mera fritt, myndigheterna kan ju lätt hålla koll på oss ändå.

Det får vara slutpetat! Petar borde få heta Peter omedelbart!

lb sa...

Hahahaha... roligt inlägg! Själv ändrade jag stavningen på mitt förnamn från Ljudmila till Ludmilla utan problem för en sisådär 8 år sedan. Måste haft tur med handläggaren. Ljudmila och Ludmilla uttalas väldigt olika, tycker jag. Jag blev helt enkelt trött på att kallas "judmiila", hahaha. Ang. namnet Petar är ju den svenska motsvarigheten till det namnet just Peter om nu Petar kommer från något land i det forna Jugoslavien.
En sak jag undrar ang. Skatteverkets makt att bestämma över våra namn är om de forskar lika mycket i vad invandrarnas namn betyder. Om inte betyder ju det att invandrare har större valfrihet än svenskar när de ska välja namn till sina barn.