2007-08-20

Diskrimering eller språkbarriär?

Eva Robertsson, barnmorska, har dragit den spännande slutsatsen att utlandsfödda kvinnor diskrimeras i den svenska mödravården. De drabbas i större utsträckning av komplikationer vid sina förlossningar och detta beror på "en strukturell diskriminering, där du ska passa in i mönster för att få fullgod service och bli lyssnad på" enligt henne.

Jag kommer citera henne friskt från SvDs artikel om problemet. Jag har dock inte läst rapporten men tänker dra långtgående slutsatser om den ändå!

Vad problemet än är så är det vårdens fel. Man diskriminerar strukturellt. Vi (med vi menas alla svenskar i vården) gör fel på något sätt. Eller?

Bästa citatet i artikeln (som inte är hennes direkt utan mer artikelns, eller det framgår inte):
"Forskning visar att vårdpersonalen har lättast att förstå och kommunicera med människor som liknar dem själva och är inte medvetna om att stora grupper av vårdtagare utesluts. Medvetandet om problemet är lågt, menar Eva Robertson."

Aha... vänta... det kommer ett till, som eventuellt kan kasta lite ljus på problemets verkliga kärna:

"Det kan vara känsligt för kvinnan att tala om sin oro och svårt att uttrycka den på ett annat språk."

Kolla nu bägge citaten från artikeln. Forskning visar att vi hatar människor som är annorlunda och därför diskriminerar vi dem strukturellt... eller visar forskningen att vi har lättare att kommunicera med folk som talar samma språk som oss själva? Ja, det sista citatet ger ju vid handen att problemet inte är ett diskrimineringsproblem utan ett kommunikationsproblem. Problemet är att utlandsfödda kvinnor inte kan svenska. Jag är hemskt ledsen, för problemet kan inte vara att alla läkare i Sverige saknar kunskaper i somaliska, persiska, arabiska, spanska och så vidare. Kan man verkligen kalla de inblandade parternas bristande språkkunskaper för diskriminering? Det tycker faktiskt inte jag.

Jag tycker problemet ska lastas över på de drabbade. De får helt enkelt betala för tolk. Eller svenskakurser. Att anklaga läkare och barnmorskor för att vara diskriminerande rasister för att deras patienter inte kan tala det officiella språket i landet är lite att ta i, anser jag.

Eller OK, vi får helt enkelt ta och lösa problemet, på något sätt, men inte genom att kalla det för "diskriminering", för då urvattnar man begreppet lite, anser jag. Kanske kan vi lösa det genom att börja anställa några av de arbetslösa somaliska läkare och sjuksköterskor som finns i Malmö... eller fanns för tio år sen när jag såg inslaget på TV.

Om vi hade ett system där man själv valde vart man tog sin vårdpeng (dvs som en allmän sjukförsäkring där vården kan ges av vem som helst) så skulle ju kliniker kunna locka till sig patienter med just konkurrensfördelen att man kan somaliska, persiska, osv.

Ta City Dental t.ex. som har i princip enbart invandrare i personalen. Där såg jag många invandrarpatienter i väntrummet. Ingen diskriminering, bara en lösning som uppstår ur sakens natur.

14 kommentarer:

Teas mamma sa...

Jag tror inte att man själv behöver betala för tolk i sjukvårdssammanhang. Om du frågar mig, så ligger den eventuella diskrimineringen i att barnmorskor kanske inte i lika hög grad anstränger sig för att se till att invandrar-mammorna får den information och hjälp de har rätt till. Kanske vet mammorna inte ens om att de har rätt till professionell tolkhjälp och ingen bryr sig om att berätta det heller. Hur lätt är det att stå upp för sina rättigheter om ingen berättar om dem?

Det borde vara en självklarhet att kvinnor som inte behärskar svenska på ett tidigt stadium i graviditeten informeras om att de har rätt till tolk, även under förlossningen. Många förlossningsskador på mamman beror på stress och rädsla - att man spänner sig helt enkelt - och det kan man ju räkna ut med arslet att man blir stressad och rädd om man ska föda barn med hjälp av människor man inte kan förstå.

Anonym sa...

Med samma logik blir jag strukturellt diskriminerad när jag går till en invandrarfrisör och han inte förstår hur jag vill ha håret klippt? Glöm inte bort att det finns många invandrare. Det innebär att en polsk läkare säkert har vissa problem med att förstå en iransk förstföderska. Denna ständiga skuldbelastning på etniska svenskar banar vägen för SD, jag tror rätt få människor ställer upp på problemformuleringen i SVD-artikeln. Det hade varit bättre om de hade skrivit att människor som inte kan tala svenska har det svårare att kommunicera med vårdpersonal. Lösningen är att lära sig svenska annars har vi snart etnoseparerade sjukhus...

Fredrik sa...

Nej man behöver inte betala för tolk i sjukvårdssammanhang utan sjukhusen ser till att boka in det till besöken. Och att inte barnmorskor anstränger sig tillräckligt är nog det absolut dummaste jag hört.

Det handlar så klart inte bara om språkproblem utan även kulturella problem. Många invandrare som kommer från fattigare länder där de oftast inte gått i skola är inte vana att ta till sig information. De förstår inte vikten av den och att skylla det på sjukvårdspersonalen är helt barockt. Här behövs det andra sorters hjälpmedel både av samhället i någon form men också av de enskilda invandrarna. De behöver börja ta ansvar för sig själv och inte daltas med som de görs idag. Ni skulle bara veta hur många de är som inte ens kommer till sina bokade tider fast tolk är beställd, för att inte tala om hur många det är som inte följer de råd de får av de barnmorskor de är i kontakt med. De förstår helt enkelt inte konsekvenserna av de valen de gör. Det här tror jag inte är ett problem för de mer utbildade invandrare som kommer till Sverige.

...och sen det här snacket om diskriminering är man ju bara så trött på. Snart är ju varenda en kränkt eller diskriminerad.

Anonym sa...

Jag läste Pernilla Nys avhandling www.mau.se/templates/Page_57338.aspx att invandrarkvinnor inte går till mödrarvårdens undersökningar i lika stor utsträckning som svenska kvinnor. Kanske hade några problem kunnat upptäckas innan förlossningen på ultraljudet?

L. Nilsson, Malmö sa...

Det är ju också tämligen naturligt att könsstympade kvinnor i större utsträckning drabbas av komplikationer vid sina förlossningar. Detta i sammanhanget, säkert icke obetydliga faktum, förbises helt i artkeln. Förmodligen därför att det är svårt att skuldbelägga de etniska svenskarna även för detta (även om man naturligvis helst skulle vilja).

Anonym sa...

Flyttar man till ett annat land så har man faktiskt lite ansvar själv också.
Vill eller kan man inte lära sig språket, så uppstår det förr eller senare problem.
Och dessa problem blir inte bättre av att vissa PK-hjärnor pekar ut snart sagt alla etniska svenskar som diskriminerande rasister. "Strukturellt skitsnack" är vad det är.
Förövrigt är människor med invandrarbakrund, precis lika rasistiska och främlingsfientliga som vem som helst. Jasså inte? Prova då att leva i ett invandrar gettho.

Anonym sa...

Ska invandrarpacket nödvändigtvis vara här får de väl för fan lära sig svenska! Annars kan de fara tillbaka varifrån de ursprungligen kom, ingen skulle sakna dem nämligen!

The Lava Eater sa...

Återigen, bara för att jag uttrycker åsikten om att man inte kan kalla en språkbarriär för diskriminering så betyder inte det att jag tycker att det är trevligt att kalla invandrare för pack.

Kallar man dem för pack och säger saker som "ingen skulle sakna dem", då har man inget gemensamt med mig och är idiot. Så, anonyma vattenskallar som kommer in här och häver ur sig rasistisk crap bara för att de är för dumma för att starta sin egen blogg och där ge uttryck för sina åsikter kan liksom lägga ner. Jag raderade en sd-politikerhoras försök att skaffa sig läsare genom piggybacking här. Jag är även för yttrandefrihet men kanske inte för kommentarer... vi får se. Men vet detta, mr Anonym: om du dog skulle jag le.

Anonym sa...

Välfungerande vård bygger på fungerande kommunikation och språkkunskaper. Vårdcentralerna har en begränsad budget och det är mycket dyrt med tolk vid besök. Tolkbesök tar dessutom avsevärt längre tid än besök utan tolk. Vårdcentralerna får vare sig ökad budget eller mer personal för att patienterna inte talar svenska. Enda hållbara lösningen på problemet är att de som flyttar hit lär sig svenska. Thats it!

Teas mamma sa...

Klart att det är bäst för alla om de som bor här behärskar svenska. Men om man blir gravid innan man hunnit lära sig ett helt nytt, främmande språk då? Får man skylla sig själv? (Hur lång tid skulle det ta för er att lära er tex arabiska? Jag gissar att det skulle ta längre tid än 40 veckor, en normal graviditetslängd.)

För övrigt misstänker jag att jag mycket väl kan vara den enda av dem som kommenterat som faktiskt har erfarenhet av mödravård, så fredrik kan ju gärna lägga av med grova överdrifter som "det dummaste han hört". Jo tjena. Det är med mödravården som med allt annat - det finns idioter som jobbar där likväl som fantastiska, engagerade människor. Problemet i detta fall är att en invandrarkvinna som inte lärt sig svenska än eller hunnit läsa på om HELA VÅRT SJUKVÅRDSSYSTEM kanske inte ens VET att hon har rätt att tex byta barnmorska om hon inte trivs med den hon fått, till skillnad från en svensk kvinna som snabbt ser till att få en vettig människa som kollar magen och äggvitan etc.

Vissa av er verkar ju helt paranoida! Vem i hela friden "vill skuldbelägga etniska svenskar" och varför? Vad är en etnisk svensk? Jag gissar att jag kvalificerar mig eftersom jag är vit, blond och blåögd, och uppfödd här (liksom alla släktningar jag känner till), men jag känner mig då inte det minsta skuldbelagd.

Om man är så jävla konspirationsuppskrämd kanske man själv borde gå till vårdcentralen. De kan skicka en remiss till psyk.

The Lava Eater sa...

teas mamma: tack för bra kommentarer. Problemet med att diskutera invandrare / diskriminering är att de riktiga fårskallarna från bägge sidor kommer ur väggarna på studs och bräker ur sig sitt hat och sin idioti på alla bloggar de kan hitta. De försöker även värva followers genom att hänvisa till sig själva (kom ihåg, sd, jag kommer radera era länkar).

Du har rätt, naturligtvis ska man inte behöva "skylla sig själv" om man inte hunnit lära sig ett språk och blivit gravid. Men är det strukturell diskriminering? Det var det jag vände mig emot, att man skuldbelägger "oss" (samhället, svenskar, whatever) för att ett problem existerar som faktiskt handlar om en språkbarriär.

Nyckeln är språket, det är det. Svenskan, helt enkelt. Jag har en promilles invandrarerfarenhet efter att ha bott ett år i Frankrike och tja, det var ju inte som att jag ansåg det vara strukturell diskriminering att inte polisen kunde förstå mig och att jag var tvungen att ta med mig fransktalande kollegor på möten med myndigheter. Det var asjobbigt men så var det.

Tolkar är svindyra. Ofta anser politiker att folkviljan är det viktigaste som finns (90% av svenska folket stöder vår ruttna narkotikapolitik hänvisar man ofta till) men när den inte passar en politikers egen vilja är den ointressant. Om vi röstade om frågan "ska vi alla betala för tolkar för folk som inte kan svenska?" så skulle svaret nog bli nej. Inte tyvärr nej, utan bara nej.

Samhället kan inte lösa alla problem. Det kan människor göra. Det finns naturligtvis människor som kan utmärkt svenska bland invandrarna och som kan vara stöd för varandra, t.ex. i en sån här situation. Det kan samhället inte lösa.

Och som några påpekade, hur stor del av komplikationerna beror på kvinnlig omskärelse?

Att spela the blame game som jag tycker man gjort i den här utredningen (efter vad jag läste i artiklarna) är så okonstruktivt. Skuldbeläggning av "samhället" eller svenskarna eller vad det är. Man kan lika gärna skuldbelägga mödrarna och det är precis lika bristfälligt som lösning.

Och min åsikt är att samhället ska försöka lösa så få problem som möjligt för ett samhälle kan ändå inte lösa problem särskilt bra. Människor däremot är svinbra på det.

Teas mamma sa...

Jag vet faktiskt inte om det handlar om en strukturell diskriminering, troligare är kanske att de dåliga barnmorskorna är extra dåliga i bemötandet mot just invandrarkvinnor. Varför kan man bara spekulera i. Handlar det om rasism eller om att de kassa barnmorskorna inte ids lägga ned extra tid på de kvinnor som behöver det?

Invandrare är precis som vi - "folk". Liksom det finns svenskar som utnyttjar systemet finns det invandrare som gör det, och precis som det finns svenskar som uppfinner smarta prylar, hjälper andra utan baktanke, jobbar häcken av sig och skriver kassa dikter om kärlek så gör många invandrare det också. Det är knappast någon nyhet för dig, men det tycks finnas många som borde upplysas om det.

Jag håller helt med att det är i stort sett omöjligt att föra en vettig debatt med okända när invandringen kommer på tal. Eftersom de flesta vansinnigheter (men inte alla) kommer från sd och liknande har jag automatiskt lättare att bli extra invandrarpositiv.

För övrigt vill jag returnera ditt tack:
Tack för en rolig, välskriven, intressant och tankeväckande blogg. Vi tycker ofta ungefär samma sak, men även i de fall vi inte gör det är det omöjligt för mig att inte respektera dina åsikter eftersom du är genomtänkt och kan argumentera på ett intelligent sätt.

Fredrik sa...

teas mamma: Okej, det dummaste jag hört kanske vare en onödig överdrift men jag tycker att det är bra dumt att försöka lägga över skuldbördan på detta problem på sjuksköterskorna och skylla på att de inte engagerar sig tillräckligt.

Min mamma jobbar som barnmorska på KS och visst är det ett problem med att nå fram med information till vissa invandrare som har problem med språket och det svenska systemet (med allt vad det innebär om rättigheter, och för att inte glömma, skyldigheter). Men som sagt så ligger inte problemen på att sjuksköterskor inte andstränger sig. Tro mig, de flesta anstränger sig verkligen. De har mycket kurser och annan utveckling för att möta nya behov som ställs på dem för att kunna ta hand om sina patienter på bästa möjliga sätt. Man får heller inte glömma att "invandrare" inte är en enda stor grupp med likadana människor utan det finns många individer med helt olika förutsättningar både när det gäller språk, kultur och annat de har med sig från sina hemländer. Sen tror jag som sagt att det är mer än bara språk som gör det svårt att nå fram.

Man behöver försöka hitta flera förbättrande åtgärder för att lösa detta problem. Man kanske skulle ha sjuksköterskor eller barnmorskor på sjukhusen som också är tolkar av samma etnicitet som de ska hjälpa, som utöver språket också kan kommunicera över de kulturella gränserna.
Kanske skulle sjukhusledningen satsa mer pengar och anställa mer personal så att de kan ägna mer tid åt de patienter som behöver det.
Man kanske behöver vara mer tydlig för vissa människor att de ska följa de råd de får och vara på plats när de har tid för undersökningar eller rådgivning.
Man kanske...

...ja det finns säkert hundra saker man kan förbättra på olika plan i hierarkin från sjukhusledning till patient som skulle kunna minimera dessa problem och det är därför jag, som sagt, så tycker jag det är löjligt att, precis som The lava eater så väl uttryckte det, köra the blame game. Det är väl bara att konstatera att det finns ett problem och fokusera på att lösa det tillsammans för det här är ju lika viktigt för den svenska sjukvården som för alla de invandrare som någon gång kommer att föda i Sverige. För det är ju så klart att vi ska ha som målsättning att alla ska få en lika bra vård oavsett var man kommer ifrån och den målsättningen finns i dag även om vissa vill få det att låta annorlunda. Det kan bara inte ske över en natt och att när det inte går kalla det för diskriminering gör ju ingen gott och skapar bara ännu fler motsättningar och det är något vi inte behöver.

Sen allt rasistiskt drabbel om omskärelse och annat i den här tråden dumförklarar ju bara de idioter som skriver det.

Teas mamma sa...

fredrik: Jaha. Din mamma är barnmorska = alla barnmorskor är bra?
(Okej, jag ska skärpa mig.)

Visst är det toppen att man i Stockholm lägger lite resurser på fortbildningskurser så att vårdpersonal lär sig om att bemöta andra sorters människor än "etniskt svenska" (vilket jävla uttryck), och jag hoppas att de landsting som inte gjort samma sak snart följer efter. Men uppenbarligen räcker det inte.

Jag tror egentligen varken att det handlar om något slags diskrimineringsstruktur eller att "invandrarkvinnorna skiter i vården" (tro mig, INGEN KVINNA VILL SPRICKA!), utan om precis det jag skrev tidigare: De kvinnor som inte ännu lärt sig språket eller känner till svensk kultur + sjukvårdssystem får oftare de kassa barnmorskorna redan på mödravårdscentralerna eftersom de inte byter, får dålig/inte tillräcklig information eller information de inte kan tillgodogöra sig och löper därför större risk för skador.

Men varför skulle det vara rasistiskt att påpeka att kvinnlig omskärelse nog också ökar risken för skador? Det låter mer än rimligt i mina öron.