2007-08-24

Hoppas advokaten är stolt

En advokat i Skåne har lyckats få sina domstolskompisar att förbjuda en granne att röka i trädgården på grund av sin "känslighet mot tobaksrök". Min rekommendation till den kvinnliga grannen är att börja äta matvaror som genererar ordentligt med gas och helt enkelt gå och fisa i trädgården. Något säger mig nämligen att advokaten inte är känslig mot rök utan helt enkelt en stor fet jävla gnällspik. Jag är inte rökare, för övrigt. Jag tycker att rökförbudet på krogen är bra - men det är en arbetsmiljöfråga och inget annat.

Nä, starta en fiskampanj mot advokaten som utnyttjar sin ställning till något så futtigt och litet som att använda vårt rättssystem till att likt en treåring få sin vilja igenom.

När jag studerade till byggnadsingenjör hade vi en kurs i typ stadsplanering. Då berättade vår föreläsare att det var nödvändigt att planera för blandade boenden för om man bara byggde villor blev det så dålig stämning i bostadsområdena. För villaägare lägger rätt mycket energi på att gnälla på sina grannar och jiddra om grenar hit och grenar dit och häckar där och du har inte klippt gräsmattan.

Men att inskränka en vuxen människas rättigheter i sin egen trädgård baserat på att en fjant ogillar röklukt... god damn! Kan de titta sig i spegeln och säga "nu gjorde vi samhället bättre", dessa rådmän och domstolsherrar? Kan de ärligt säga att de inte vägt till advokatens fördel på grund av hans ställning i samhället?

Sen - rökare ska visa hänsyn. Rökare ska inte röka där det är rökning förbjuden, det är liksom en enkel ekvation. Visa hänsyn och sluta vara hatade. Och varför hatar folk rökare? Det är nog från grundskolan när de "tuffa" började röka - nu kan man klämma tillbaka.

Själv skiter jag i om du röker eller inte, det är ditt problem. Rök bara inte där det är rökning förbjuden och visa lite allmän hyfs genom att inte slänga fimparna på marken - i onödan - så är jag cool. Ibland får jag en dunst tobaksdoft (från rök) i näsan och det luktar inte helt oangenämnt. Men jag associerar förstås till mina underbara föräldrar som rökte. Jag vet inte hur du reagerar men jag tror helt enkelt inte på att man kan vara så känslig att man inte tål det.

Och om man är så känslig mot tobaksrök torde man inte kunna leva i vårt samhälle ens. Avgaser och annan rök borde vara värre.

Och passiv rökning kan man inte kalla det när man får någon ppm rökpartiklar i lungorna när grannen röker. Passiv rökning är mer kliva in på EP-IT-chefens kontor på CERN när han röker pipa och navigera sig i dimman. Eller den holländske fysikerns kontor, han som kedjerökte så mycket att han hade tre-fyra cigg i gång samtidigt i olika askkoppar på kontoret.

Dessa två personer är några av de trevligaste och smartaste jag träffat. Rökningen var något jag kunde acceptera då.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med itt inlägg helt! Bra skrivet. Det gäller ju att visa respekt både för rökare o icke-rökare.

Årstamannen sa...

Hej och tack för ditt underbara inlägg i denna ''för advokaten ytterst pinsamma historia''.
Ditt förslag att den kvinnliga grannen börjar äta all sorts lustig mat som genererar olika slags fisdofter är lysande.
Mitt förslag är att kvinnan börjar träna hårt och därefter hänga upp sina väl svettiga plagg så nära advokatens tomtgräns som möjligt.
Efter genomförd dusch går hon ut i trädgården och fräser på så mycket väldoftande kosmetika det bara går.

Anonym sa...

Som norrlänning kommer man ju osökt och utsökt in på Surströmming. Att bara öppna burken i trädgården borde ju vara en fullkommligt underbar hämnd... :-)