2007-08-17

Jag säger det igen... inte en olycka

När man är 16 år ska man känna till högspänning, faran med att klättra på tåg och annat. Gör man inte det är man en fara för sig själv och allmänheten. Nu har ytterligare en person lyckats grilla sig själv på en tågstation, vilket förstås är tragiskt. Men det här är inte olyckshändelser, det är inget plötsligt och oförutsägbart som händer, det är inte något man omöjligen kunde ha tänkt sig skulle hända - det är tvärtom exakt vad man kan förvänta sig.

Klättrar man nära en högspänningsledning så kan en ljusbåge formas och färdas genom kroppen och döda en. Vilka är nu dessa som inte vet detta? Vem år 2007 vet inte att man inte ska klättra på tåg? Vem 2007 tror att detta förbud bara är ett löjligt ordningsförbehåll från vuxenvärlden? Vem år 2007 tror att "Varning! Högspänning!"-skyltarna är fejk?

Jag hoppas du överlever, mr 16 år gammal. För jag önskar få människor döden. Jag hoppas du får ett produktivt och givande liv. Men jag tycker inte precis synd om dig. Det egna ansvaret i den här situationen är mycket stort.

Peace.

6 kommentarer:

Erica sa...

Håller med dig fullständigt. Folk borde veta bättre och gör de inte det är det faktiskt deras eget fel och ansvar!

Anonym sa...

Instämmer till fullo. Vid någon tidpunkt måste man börja ta ansvar. Tyvärr upptäckte 16-åringen det på ett dyrköpt sätt.

Teas mamma sa...

Jag håller också med. Puckon.

Anders sa...

Jag skrev till SvD i våras när en liknande olycka inträffat och poängterade att tidningarna i princip alltid skriver att offret "råkat komma i kontakt med de strömförande ledningarna" och tyckte tidningarna hade ett ansvar att skriva att direkt kontakt inte är nödvändig och att detta kan rädda liv, eftersom ingen skulle få för sig att klättra upp på tågtak oavsett hur fulla de var om de visste detta.
Journalisten (som uppenbarligen inte visste om det) kollade med räddningstjänsten och ändrade sedan texten i nätupplagan.

André sa...

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Jobbar själv på tågen, och får dras med diverse procedurer och regler som vi tvingas tillämpa för att vi ska hindra folk från att skada sig själva. Ja, vi hindrar inte olyckor, för det är f*n ingen olycka om man klättrar upp på ett tågtak!

Anonym sa...

Men han kan ju inte ha vetat ... då hade ju han inte varit där ... så hur kan det vara hans eget fel om han inte visste? Ungar är ju som klättrande apor på allt, så är de ju bara.

Men annars kanske han visste och gjorde något slags Jackass trick för att vara cool, eller hade slagit vad eller nåt just därför det är så jäkla farligt.

Det måste ju vara föräldrar och skola som ska informera barn om det som är livsfarligt i samhället?
Kanske en kampanj vore på plats snart? Pumpa ungarna fulla med information om det som kan döda dom därute. We owe them!