2007-08-23

The Harvestman must go!

Igår när jag gick och kissade innan läggdags hade jag en objuden men inte helt ovälkommen gäst i mitt badrum. En sk "harvestman" som är ett bisarrt djur tillhörande Arachniderna - men det är inte en spindel. I USA kallar de de här djuren för Grand-daddy longlegs, vilket de även kallar långbenta spindlar och harkrankar. Kul trivia för den som undrar.

Så ser den då ut. På wikipedia finns ingen artikel om det här djuret på svenska och vän av ordning undrar ju då - vad heter de här rackarna på svenska? Det är för övrigt andra gången jag stöter på en hemma, senaste var för nåt år sen då den behagade trippa över en gångväg precis utanför min lägenhet. Ska de ens finnas i Sverige? Förmodligen. Den jag stötte på var ungefär fem-sex centimeter i diameter med benen inräknade. Ett fascinerande djur, helt enkelt.

För den som undrar - den jag hittade är död. Jag har spindelfobi och även om det inte är en spindel så skulle jag nog inte förstå det när den krälade i mitt ansikte medans jag sov. Och då kanske du säger "varför skulle den göra det" vilket är en korkad fråga eftersom svaret är så enkelt: "för att det är en spindel och jag har spindelfobi". Spindelfobi light, OK. Eller OK, jag är helt enkelt en mes mer än fobisk. Men när en fetspindel springer över golvet i attackläge (attackläge identifierar man lätt - det är när de rör sig) så blir jag inte helt rationellt stressad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Här har du lite info om Harvestman
http://www.bioresurs.uu.se/myller/stad/lockespindel.htm