2007-08-20

EN vettig röst i galenskapen - var är resten?

Tack Peder Drott, överläkare vid barnkirurgin på Universitetssjukhuset! EN vettig person som också har något slags kompetens uttalar sig och håller med mig och skriver puckona på näsan. Att skära av förhuden är inte förenligt med FNs barnkonvention (inte för att underskrivna FN-konventioner är något Sverige brytt sig om tidigare...) och att göra så är bara helt puckat. Argumenten för kommer från idioter (som idioten som kommenterat mitt tidigare blogginlägg - men han fick svar på tal och har inte setts till sen dess, såklart, eftersom jag har rätt, som jag alltid har, hahahaha) och människor som helt enkelt inte anser att män är värda något eller att mäns problem ens existerar. Så fort man tar upp att det är sjukt så får man höra att det är lite överdrivet, eller förminskas (lite känslig, uj uj, rädd att snoppen ska göra ont - svaret är ja, precis som kvinnor är rädda för att få allt synligt avskuret så är jag det).

Peder Drott tar upp en hel del bra argumentation som faktiskt omöjliggör manlig omskärelse vid låg ålder. Barnkonventionen är ett, ett annat är att det inte är medicinskt motiverat, läs gärna hans artikel, han konstaterar också att de positiva effekterna är obefintliga och de negativa ganska omfattande.

De som argumenterar för HIV-skyddsaspekten (här har Peder lite fel, tror jag, för jag har läst om det och det verkar fan helt sjukt trovärdigt att det minskar risken...) får dock inte glömma att det inte är ett 100%-igt skydd och att det vore bättre om folk använde kondomer snarare än att de skar sig i snoppen. Dessutom ska barn inte ha sex så de kan göra omskärelsen i vuxen ålder om de vill skydda sig mot HIV.

Negativa effekter för samhället om manlig omskärelse förbjuds (innan 18-årsdagen): inga. Förutom då alla som kommer med sina omskurna ungar från närlivsbutiken och behöver reparera deras trasiga penisar... de människorna kastar vi i fängelse så då kanske vi får ett litet socialt problem. Men tids nog går det över.

Man kanske kan ha en särskild lektion i skolan där man förklarar att om man är pojke och inte har förhud så har ens föräldrar brutit mot lagen för att kunna skära av något på farligast möjliga sätt, allt för att tillfredsställa nyckerna hos en påhittad gudom. Hmm. Cool. Jag menar... man kan lika gärna säga att det är jultomten som kräver omskärelsen, annars får barnen inga julklappar. Och det argumentet går för övrigt att använda på alla religiösa spörsmål. "Bögar ska inte få gifta sig för då kommer jultomten sluta dela ut julklappar" - precis lika trovärdigt som Åke Greens i Bibeln förankrade dumheter.

Eh, ja, jag har tendenser att komma ifrån ämnet. Förbjud manlig omskärelse nu!

4 kommentarer:

Teas mamma sa...

Absolut! Det är helt jävla VANSINNIGT att det ska vara tillåtet i Sverige, och att landstingen ska vara SKYLDIGA att utföra ingreppet. Det hade upprört mig även för ett år sen, men sen jag fått barn blir jag helt skogstokig över orättvisor som drabbar barn på grund av föräldrarnas nycker. Idioter, hela bunten!

The Lava Eater sa...

Rasistpartier och nazistanhängare och annat pack som vill åka piggyback på min bloggs popularitet (15 regular readers) ska veta att jag kommer radera länkar till sd-kuriren och annat trams. Men jag tänker inte säga "jag och SD tycker olika i det här" för det kanske vi inte gör, vem bryr sig? Jag tycker dock inte om (sd) och därför tänker jag radera länkar till dem. Jag tycker faktiskt inte om politiker eller etablerade partier i allmänhet så om ni har ett budskap - för ut det själva.

Samuel sa...

Ni är ju bara löjliga, har ni frågat en man som är omskuren? Här sitter vi i väst och säger vad alla andra ska göra! Det är fullständigt absurt. Läkare som jag pratat med säger att det blir färre komplikationer i framtiden efter ett ingrepp. Det är inte bara HIV utan också en hel del andra sjukdomar det minskar risken för. Tex HPV, vilket medför en minskad risk för livmodercancer hos kvinnor. Din kommentar: "så har ens föräldrar brutit mot lagen för att kunna skära av något på farligast möjliga sätt, allt för att tillfredsställa nyckerna hos en påhittad gudom", visar bara hur ignorant du är. Hur förklarar du att en så stor ickereligiös population är omskuren? Har ni någonsin sett en omskuren penis eller frågat nån som har blivit det? Har ni märkt skillnaden?!

The Lava Eater sa...

Samuel, läste du läkarens debattartikel? Det verkar inte så och det får man inga poäng hos mig för att man struntar i. Fast du kom ju hit någonstans ifrån... så varför motsäger du allt läkaren skrivit? De läkare du pratat med, vad angav de för tidsperspektiv på "komplikationerna i framtiden" som du yrar om? Vad nu det kan finnas för komplikationer med att ha en förhud... ja, jag känner till begreppet "för trång förhud" - men det kan man ju notera i puberteten och ordna då, det verkar ju märkligt att preventivt skära bort förhuden när väldigt få drabbas av problemet och man inte behöver ta tag i det som bebis.

Jag tycker du är löjlig.

Jag ska förklara varför. Du säger att jag är ignorant och hänvisar till en "stor ickereligiös population" som är omskuren. Men vilken är det? Alltså, den kanske finns, men vilken är det? För jag tror du har fel. Om du menar amerikaner så kanske det är så att de gör det av icke-religiösa skäl (eftersom de är kristna), men vet du VARFÖR de gör det?

Det är faktiskt så sjukt att skaparen av Kellogs cornflakes och skaparen av Grahamskex arbetade för att man skulle omskära småpojkar för att förhindra onanism. Helt galet, men också sant. http://en.wikipedia.org/wiki/Masturbation

Så... du har en del att svara på. Vilken jävla population är det du påstår gör det här av ett vettigt skäl? Återigen, om skälet inte är så supervettigt kanske man kan låta INDIVDEN bestämma själv I VUXEN ålder? Men du anser förstås att barn saknar rättigheter? Eller vad?

Kulturrelativism är inget jag tror på.

Ja, jag har sett en omskuren penis, din fåntratt, både på riktigt och, tja, du vet, i porr. Det är 2007 ocn jag är man. Sorry bout that.

Har ni "märkt skillnaden"? Vad fan menar du? Skillnaden mellan min naturliga penis och en omskuren? Tja, de verkar inte ha förhud men jag vet ju inte hur det känns.

Du verkar tro att jag tycker att omskärelse är fel, men det tycker jag ju inte. Jag tycker att om man i vuxen ålder själv vill stympa sig så ska man naturligtvis ha rätt till det. Jag anser att man inte ska få skära bort saker på små barn oavsett kön, i onödan.

Så, for the record, kan vi konstatera eller vill du dementera, att du tycker att man ska få könsstympa barn? Även flickor? Jag menar, vi sitter ju bara här i väst och säger vad alla andra ska göra så det kan vi väl också vara för?

Du får gärna återkomma med varför du tycker det är så viktigt att föräldrar ska få klippa och skära i sina barns kön. Eller varför det är viktigt att få klippa och skära i just pojkars kön om du nu är emot kvinnlig könsstympning.