2007-05-08

Jämställt och puckat på samma gång

Jag har hävdat i mååånga år att lumpen borde vara frivillig - det finns folk som vill som inte får och de som inte vill som tvingas. Helt onödigt. Och nej, det är inte nödvändigtvis så att de som vill automatiskt är olämpliga högerextremister - vilket egentligen är ointressant eftersom man får ha vilka politiska åsikter man vill i det här landet, om försvaret av det är en plikt bör väl alla delta i den plikten? Faran var väl att de skulle lära sig för mycket godis... nåväl!

En kvinna har fått fängelse för vapenvägran efter att frivilligt ha valt att göra lumpen. Hon vägrade hämta ut vapnet, åkte hem och fick sitt straff. Helt enligt reglerna kan man anta. Varför får bara kvinnor välja att göra lumpen och alla män måste delta i motsvarande ett lotteri varje år?

Jag ser två möjliga och intressanta spår:
1. Helt frivillig värnplikt för bägge könen
2. Helt obligatorisk värnplikt för bägge könen - men kraftigt nerkortad.

De flesta minns nog att lumpen var en övning i ineffektivitet vad gäller disponering av tillgänglig tid. Gröntjänsten var intressant och gav något i kunskapsväg, sen när de "vanliga" soldaterna ryckte in så började allt hacka och gå i nolltempo och min mage blev tjockare. Men gröntjänsten var givande och att göra lumpen är något som alla män i Sverige födda före 1976-1979 typ har gemensamt. Vissa kunskaper var mycket nyttiga som första hjälpen och sprängämnen och kulsprutan... öh. Man kan tänka sig att "vapenvägrare" får göra lumpen som vapenrengörare och sjukvårdare - allt i syfte att lära ut vildmarksvana, första hjälpen, teamwork och den alltid så viktiga "vara borta från mamma"-kunskapen.

Eller så kan vi ha kvar det vi har nu med en onlinelämplighetsprövning som senaste tillägg - vem kommer vara lämplig efter den?

Inga kommentarer: