2007-05-03

Kvinnors ansvar då?

"Det är oacceptabelt att myndigheterna inte informerar fertila kvinnor om vikten av att äta extra folsyra för att undvika att barnet får ryggmärgsbråck."

Jag tycker det är dags för kvinnor att ta lite fucking ansvar under graviditeten. I alla stora medieoutlets har detta med folsyra tagits upp och om man blir gravid kan det vara läge att börja läsa på lite. Men det är klart, det är statens fel att mödrar inte förstår att man ska:
1. Äta folsyra
2. Inte röka
3. Inte dricka alkohol
när man är gravid. Eller?

Shit, läs på, tjejer. Det verkar en hel del människor göra och det verkar funka bra för dem. Ta ansvar för dig själv och din graviditet och låt dig inte hamna helt i händerna på läkare / barnmorskor / staten. Ta ansvar!

6 kommentarer:

Karin sa...

Om man säger så här...
Det har inte precis varit en massa kampanjer (sedan man var barn) att folsyra är viktigt för fostret - däremot har man pumpats med information om vilka skadliga effekter sprit och rökning här, så det är ju inte så märkligt att inte alla kvinnor känner till detta.

Anonym sa...

Och var sjutton får man tag i folsyra då? Finns det naturligt i mat eller?

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Folsyra
topp på en googlesökning..

The Lava Eater sa...

Karin: så för att du ska bry dig om något i informationsväg som handlar om ditt fosters välmående så måste det till en kampanj? Det var själva poängen med min post: när ska du ta ansvar och lära dig något själv - istället för att vänta på att den socialistiska staten godkänner vetandet och lär dig?

The Lava Eater sa...

anonym: som den efter dig konstaterat - använd google.

Therese sa...

Det verkar lite som att du har missat själva grejen med folsyra och graviditet. Folsyran är viktigast under graviditetens första veckor, då neuralröret bildas. Om det inte sluts korrekt uppkommer missbildningar såsom ryggmärgsbråck eller läpp- och gomspalt. Många graviditeter är inte planerade och dessutom vet kvinnan inte om att hon är gravid under de första viktiga veckorna. Av dessa anledningar kan det vara bra att informera fertila (inte gravida) kvinnor om vikten att äta folsyra. Kvinnor som planerar att bli gravida äter i många fall extra folsyra just för att inte lida brist på det.